29.5.15

"Iskra": Να αποκρούσει η κυβέρνηση τους εκβιασμούς...

Αριστερή Πλατφόρμα κατά Γιούνκερ για ωμή παρέμβαση στον ΣΥΡΙΖΑ
Να αποκρούσει αποτελεσματικά τους εκβιασμούς που θέτουν οι θεσμοί για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη, καλεί την κυβέρνηση η Αριστερή Πλατφόρμα, μέσα από άρθρο που δημοσιεύεται στο iskra.gr.
«Η κυβέρνηση οφείλει να...
προετοιμαστεί σε βάθος, να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό και να ενισχύσει το αγωνιστικό του φρόνημα για την περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της αλλά και τις ταυτοτικές αξίες της Αριστεράς».

Αναλυτικά το άρθρο του iskra.gr:

«Εκβιαστικό τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει άρον-άρον, έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη τη συμφωνία με τους ‘θεσμούς’ απεύθυνε την Πέμπτη (28/5) το EuroWorking Group, απειλώντας ευθέως τη χώρα με χρηματοδοτικό στραγγαλισμό.

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ συνεδρίασαν την Πέμπτη (28/5) μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα το κυπριακό πρόγραμμα, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ingr, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη μεταφέρθηκε το τελεσίγραφο πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτύχει να ολοκληρώσει την ‘αξιολόγηση’ έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, οπότε θα συνέλθει ξανά το EuroWorking Group, τότε η Ελλάδα χάνει τη χρηματοδοτική στήριξη του ‘τρέχοντος προγράμματος'’.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, με την οποία οι ‘θεσμοί’ εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση με στόχο να την εξαναγκάζουν σε πλήρη αναδίπλωση από τις ριζοσπαστικές προγραμματικές της δεσμεύσεις, η Ελλάδα χάνει τα 1,8 δισ. ευρώ της εναπομείνασας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και τα 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τα οποία θα είναι διαθέσιμα έως τις 30 Ιουνίου. Επιπλέον, οι ‘θεσμοί’ απειλούν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί αυτόματα σε τεχνικό αποκλεισμό της χρηματοδότησης της από το ΔΝΤ, αλλά και σε απολύτως ασφυκτικό περιορισμό της ρευστότητας που ήδη λαμβάνουν με το σταγονόμετρο οι ελληνικές συστημικές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Η εξέλιξη αυτή φέρεται να προκάλεσε και την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκέλα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ , στον απόηχο και των δηλώσεων του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδη Τσακαλώτου που τόνισε στον Guardian ότι ‘η Ελλάδα χρειάζεται μια παρέμβαση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία’.

Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι ‘μία πιθανότητα’, σημειώνει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα FAZ, που δημοσιεύεται την Παρασκευή (29/5).

Η ίδια ομολόγει ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν ‘περίπατος στο πάρκο’, ωστόσο… αποφαίνεται ότι ‘δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ’. Επιπλέον, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά πως ‘είναι εξαιρετικά απίθανο μέσα στις επόμενες ημέρες να μπορέσουμε να έχουμε λύση’.

Απευθυνόμενη στους Ευρωπαίους, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Κρ. Λαγκάρντ δηλώνει ότι ‘δεν θα φταίει το ΔΝΤ εάν η Ελλάδα πτωχεύσει’, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στη χώρα μας, ‘εάν δεν υπάρξει μία ξεκάθαρη συμφωνία’. ‘Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά’, δηλώνει. Αν εκπληρωθούν οι ‘προϋποθέσεις’, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες …’λίγο αέρα να αναπνεύσουν’ (!) καταλήγει.

Νωρίτερα, η Κρ. Λαγκάρντ είχε δηλώσει σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι κανένα ουσιαστικό αποτελέσματα δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής από τις συνομιλίες Ελλάδας – ‘θεσμών’. ‘Οι συζητήσεις συνεχίζονται με την Ελλάδα, υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει’, ανέφερε.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της, στην εξαμηνιαία της έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα (Financial Stability Report), διαπιστώνει ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί σημαντικά για την Ελλάδα και ‘κομίζοντας γλαύκα εις Αθήνας’ επισημαίνει... ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στην έκθεση της ΕΚΤ γίνεται παραδεκτό ότι είναι ‘υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν κλείσει συντόμως η συμφωνία με την Ελλάδα’.

Συγκεκριμένα η ΕΚΤ εκτιμά ότι στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με τους πιστωτές της, είναι πολύ πιθανόν να εκδηλωθούν πιέσεις στα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης, που θα οδηγούσε σε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα αυτά και συνακόλουθα στο κόστος δανεισμού των κρατών αυτών. ‘Η απουσία μιας συμφωνίας για τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές (στην Ελλάδα), αυξάνει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται για τα πιο ευάλωτα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας’, αναφέρεται στην Έκθεση.

‘Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες, καθώς χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος στις τεχνικές διαβουλεύσεις’, διαμηνύει από την πλευρά της η Κομισιόν.

Ερωτηθείσα για το αν συμμερίζεται η Επιτροπή την αισιοδοξία της Αθήνας η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, Αννίκα Μπράιτχαρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά : ‘Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να λυθούν’.

Σε ό ,τι αφορά δε τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά παρέπεμψε στην πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, τα οποία όπως επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις παραμένουν ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, η αγορά εργασίας αλλά και η δημόσια διοίκηση.

Οι λεγόμενοι ‘θεσμοί’, που εφαρμόζουν εδώ και τέσσερις μήνες το εξουθενωτικό μαρτύριο της σταγόνας σε βάρος του ελληνικού λαού , έχουν καταστήσει πλέον σαφή τη στρατηγική τους στόχευση που δεν είναι άλλη από τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης σε συνθηκολόγηση και αναδίπλωση από τις ριζοσπαστικές προγραμματικές δεσμεύσεις της.

Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει και θα αντισταθεί μέχρι τέλους για μια θετική διέξοδο στον τόπο.

Αυτή την ώρα η κυβέρνηση οφείλει να προετοιμαστεί σε βάθος, να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό και να ενισχύσει το αγωνιστικό του φρόνημα για την περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά της αλλά και τις ταυτοτικές αξίες της Αριστεράς. Η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει, να επεξεργαστεί και να είναι σε θέση να εφαρμόσει κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, προκειμένου να αποκρούσει αποτελεσματικά τα εκβιαστικά τελεσίγραφα των δανειστών.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφώς προσανατολισμένη σε μια κατεύθυνση αποτελεσματικής απάντησης στους εντεινόμενους εκβιασμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: