23.5.15

Live η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ...

Αλέξης Τσίπρας..στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ...
Η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (αρχίζει σήμερα  στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» και ολοκληρώνεται αύριο το απόγευμα) ουσιαστικά θα διεξαχθεί υπό το πρίσμα των...
νέων εξελίξεων που σημειώθηκαν στη σύνοδο κορυφής και από τις οποίες διαφαίνεται ότι υπάρχει μία καταρχήν θετική αποτίμηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οπως συμβαίνει σε όλες τις συνεδριάσεις του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση του προέδρου του κόμματος και το πώς θα την υποδεχθεί το κομματικό ακροατήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μιλήσει με «σκληρή γλώσσα» απευθυνόμενος τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του κόμματος. Ταυτόχρονα, θα απευθυνθεί και προς τον ελληνικό λαό, επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει μνημόνια και το κύριο μέλημά της είναι η διάσωση της κοινωνίας».
Είναι δε μάλλον βέβαιο ότι θα αναφερθεί και στα φαινόμενα της πολυγλωσσίας όπως και στα σενάρια περί «κυβερνήσεων τύπου Παπαδήμου» και σε εκείνα που κάνουν λόγο για «πτώση της κυβέρνησης από τα μέσα». Οι «κόκκινες γραμμές» θα είναι το κρίσιμο ζήτημα και αυτό το οποίο θα διαμορφώσει το γενικό κλίμα της συνεδρίασης.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώσεις στελεχών που υποστήριζαν «επιστροφή στη δραχμή», η εκδήλωση του Rproject με θέμα «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές» και, από την άλλη πλευρά, «ο κυβερνητικός ρεαλισμός» θα συνθέσουν το σκηνικό της Κεντρικής Επιτροπής. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλες οι τάσεις αναλώθηκαν σε συνεδριάσεις και συζητήσεις ώστε να εκφραστούν οι απόψεις τους με όσο το δυνατόν συνεκτικότερο λόγο και τρόπο.

Η γραμμή της πλειοψηφίας

Η προεδρική πλειοψηφία (Κίνηση των 53+, Ενωτική Κίνηση, Πλατφόρμα 2010) φέρεται αποφασισμένη να στηρίξει την κυβέρνηση, τις «κόκκινες γραμμές», και θα επιμείνει στη στροφή προς την κοινωνία, την κινηματική λογική, θέτοντας προς συζήτηση και τις σχέσεις κόμματος - κυβέρνησης, ώστε να επιτυγχάνεται ο απαραίτητος συγχρονισμός.

Είναι σαφές ότι παρά τις εσωτερικές της αντιφάσεις, η πλειοψηφία θα εκφραστεί ενιαία, αφού «ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική ευθύνη της κυβερνώσας Αριστεράς». Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες - τόσο προς υπουργούς και βουλευτές όσο και προς στελέχη.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα ακολουθήσει την τακτική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα αφήσει «αιχμές» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε στελέχη της τάσης τα οποία ενδεχομένως να οξύνουν την κριτική τους.

Πάντως, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε αποφασιστεί αν η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα «κατέβαζε» κείμενο συμβολής, όπως το αποκαλεί, αφού όπως έλεγαν στελέχη της «όλα θα εξαρτηθούν από την εισήγηση του προέδρου». Αν δεν συμβεί κάτι δραματικό, αναμένεται να αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα ο συνήθης συσχετισμός δυνάμεων, δηλαδή 65% - 35% υπέρ της πλειοψηφίας.

Δείτε LIVE Βιντεο, ΕΔΩ...

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: