7.5.15

"Politico": Η κρίση έκανε τον Βαρουφάκη και τη σύζυγό του «celebrities»...

Politico: Η κρίση έκανε τον Βαρουφάκη και τη σύζυγό του «celebrities»Με σημερινό άρθρο του, το Αμερικανικό ειδησεογραφικό site Politico εστιάζει στη σχέση αγάπης-μίσους που συνδέει τα διεθνή και ελληνικά media με το πλέον διάσημο ζευγάρι της ελληνικής πολιτικής σκηνής, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη σύζυγό του Δανάη.
ε τίτλο «Η ραγδαία...
άνοδος του ισχυρού ζευγαριού βρίσκεται σε αναστολή», το Politico αναλύει τον παροξυσμό των ΜΜΕ για τους δύο αυτούς ανθρώπους, τους οποίους η Ευρωπαϊκή κρίση έχει μετατρέψει σε celebrities αλλά και στόχους σφοδρής γελοιοποίησης. 

Με αφετηρία το πρόσφατο επεισόδιο στα Εξάρχεια όπου η Δανάη Στράτου μπήκε μπροστά στον άνδρα της, Γιάνη Βαρουφάκη, για να τον προστατεύσει από την επίθεση που δέχθηκε από αναρχικούς, το άρθρο παρουσιάζει το χρονικό της σχέσης τους.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Στράτου σώζει τον Βαρουφάκη και μάλλον δεν θα είναι ούτε και η τελευταία, καθώς αυτό το φαινομενικά αταίριαστο δίδυμο, η ένωση ενός πολιτικού αριστερής ιδεολογίας και μιας γυναίκας που ανήκει σε μια τις πιο παλιές πλούσιες οικογένειες της Ελλάδας, έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια της Ευρώπης», τονίζει το άρθρο και προσθέτει πως το ζευγάρι βρέθηκε στο διεθνές προσκήνιο μέσα από την ελληνική κρίση. 

«Ήδη από την προεκλογική περίοδο, ο Βαρουφάκης αποτελούσε την πνευματική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που καταδίκασε τη λιτότητα. Όμως η άνοδος του ζευγαριού έχει πλέον σταματήσει και δείχνει να ακολουθεί αντίθετη πορεία» αναφέρει το Politico, εξηγώντας ότι οι περίπλοκες σχέσεις που ανέπτυξε με τους δανειστές της χώρας ο Βαρουφάκης οδήγησαν στον παραγκωνισμό του ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων.

«Στην πατρίδα τους, το χλιδάτο lifestyle τους αντιμετωπίζεται περιφρονητικά από τον τύπο», τονίζει το άρθρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά και ενδεχομένως νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Στράτου.

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος παραθέτει την περιγραφή της γνωριμίας τους, που συνέβη πριν από μια δεκαετία: «Ήταν τότε που η πρώην γυναίκα του Γιάνη Βαρουφάκη, Μαργαρίτα Πούλου, επέστρεψε στην Αυστραλία μαζί με την κόρη τους, Ξένια, αφήνοντας τον σε κατάσταση σοκ, όπως έχει γράψει και ο ίδιος στο blog του. Λίγους μήνες αργότερα, βρήκε τη σωτηρία στο πρόσωπο της  Δανάης Στράτου, μίας καλλιτέχνιδας installation που γνώρισε σε μια εκδήλωση. Πάντα περιέγραφαν την πρώτη τους συνάντηση σαν κεραυνοβόλο έρωτα».

Αναφορικά με την ιδεολογία του ζευγαριού, το άρθρο επισημαίνει τα εξής: «Η Στράτου και ο Βαρουφάκης, ιδεολογικά, απέχουν πολύ από την κεντροδεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Σε ένα από τα πρώτα ταξίδια τους στο εξωτερικό, ως ζευγάρι, επισκέφθηκαν εφτά «προβληματικές» περιοχές του πλανήτη: το Κόσοβο, το Μπέλφαστ, την Αιθιοπία, την Παλαιστίνη, την Κύπρο, το Κασμίρ και τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Το αποτέλεσμα για τη Δανάη Στράτου ήταν ένα έργο installation που έφερε το όνομα «CUT-7 διαχωριστικές γραμμές», ενώ ο Βαρουφάκης έγραψε μια σειρά πολιτικο-οικονομικών κειμένων.»

Όσον αφορά τις ρίζες των δύο συντρόφων, δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο: «Ο παππούς της Στράτου ήταν συνιδρυτής της Πειραϊκής Πατραϊκής, μίας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσης της χώρας μέχρι τη χρεοκοπία της, η οποία όμως δεν έπληξε τον πλούτο της οικογένειας» αναφέρει το δημοσίευμα.

Από την άλλη, ο Βαρουφάκης είναι γιος του Γιώργου Βαρουφάκη, υποστηρικτή του κομμουνισμού που φυλακίστηκε μεταξύ 1945-1949, ενώ αργότερα έγινε στέλεχος της Χαλυβουργικής. Όπως έχει γράψει ο ίδιος ο Βαρουφάκης στο blog του, υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της κοσμοθεωρίας του ήταν ο Μαρξ, από τα παιδικά του χρόνια έως και σήμερα.

«Το ζευγάρι είναι ένα ελληνικό παράδειγμα της 'αριστεράς της σαμπάνιας': εκείνος δίνει μία μαρξιστική χροιά στις οικονομικές θεωρίες, εκείνη δημιουργεί κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη. Μαζί, συχνάζουν σε ελίτ κύκλους, όπως το σπίτι της Δανάης στην Αίγινα όπου δέχονται πλούσιες οικογένειες και διάσημους Έλληνες καλλιτέχνες», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Politico. 

Προσθέτει μάλιστα ότι η διαφορά στις καταβολές του «αριστερού ταραξία» Βαρουφάκη και της οικογένεια της Στράτου, θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο στο ειδύλλιο τους. Όπως όμως δήλωσε η Δανάη Στράτου στο Πρώτο Θέμα, ήταν μια κοινή απόφαση να πορευτούν μαζί στο δικό τους κόσμο. Η καλλιτέχνιδα μάλιστα δήλωσε απόλυτη συμφωνία με τις θέσεις και την ιδεολογία του συζύγου της.

Η δυναμική της σχέσης τους άλλαξε με την ελληνική οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον Βαρουφάκη, πριν από το 2009 «ήταν ένας ένας απλός καθηγητής Οικονομικών», αλλά η κρίση τον μετέτρεψε σε σταρ στην Ελλάδα. 

Ένας υπουργός οικονομικών της Ευρωζώνης, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται στο άρθρο, σχολίασε ότι στις πρώτες συναντήσεις με τον Βαρουφάκη, κατάλαβε πως εκείνος ένιωθε σαν ποπ σταρ. Μετά από λίγο καιρό, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δέχθηκε έντονη κριτική από τους ομολόγους του για την πομπώδη ρητορική του και το αντισυμβατικό ντύσιμό του. Το αποτέλεσμα; Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άλλαξε τη σύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας, παραγκωνίζοντάς τον, αν και ο ίδιος ο Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Die Zeit είπε πως ακόμα εκείνος «θέτει τον τόνο».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει το αφιέρωμα στην φωτογράφηση για το Paris Match που ήταν το πρελούδιο για τα μετέπειτα ολισθήματα του ζευγαριού καθώς και στα δημοσιεύματα του Πρώτου Θέματος για την παράνομη ενοικίαση σπιτιών που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της Δανάης Στράτου, χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: