27.5.15

Βουλή καλεί Siemens...

Κτίριο Siemens
Ως «ανίκανο να αυτοκαθαρθεί» χαρακτήρισε το ελληνικό πολιτικό σύστημα ο διατελέσας πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, προειδοποιώντας ότι «αυτό θα μας καταδιώκει για πολύ καιρό».

Παράλληλα, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ξεκαθαρίζει...
ότι προτίθεται να επανεξετάσει τη συμφωνία εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2012.

Για «φερόμενη ως συμφωνία» έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμφισβητώντας την και σε νομικό επίπεδο.

Μετά από επιστολή που είχε αποστείλει στην πρόεδρο της Βουλής για το χαρακτηρισμένο ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, ο πρώην βουλευτής Χανίων (ΠΑΣΟΚ) προσήλθε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να ανακινήσει το θέμα, τονίζοντας πως «μπορεί να υπάρχουν και νεότερα στοιχεία».

Η κυρια Κωνσταντοπούλου επιβεβαίωσε πάντως ότι από το αχανές υλικό της πολύκροτης υπόθεσης (165 κούτες) υπάρχουν στοιχεία που δεν φώτισε η επί 1,5 χρόνο λειτουργούσα Εξεταστική Επιτροπή.

Εκκληση Βαλυράκη

Ο Σήφης Βαλυράκης προεδρεύει επιτροπής της Βουλής

Ο κ. Βαλυράκης κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να «εξαναγκάσουν την εταιρεία να δώσει τα στοιχεία και τη γνώση που κατείχε, γιατί μόνο τότε θα διαλευκανθεί το σκάνδαλο», εξηγώντας ότι το σύστημα με τα παρένθετα πρόσωπα εμπόδισε τις Αρχές να φτάσουν στους πραγματικούς παραλήπτες της μίζας από τα μαύρα ταμεία.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το σκάνδαλο κοντεύει σχεδόν 10 χρόνια που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, παρόλο που με αυτό έχουν ασχοληθεί η Βουλή και η Δικαιοσύνη.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Βαλυράκης κράτησε μεν μικρό καλάθι για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, σημείωσε ωστόσο πως η Βουλή θα μπορούσε να ασκήσει πίεση προς τις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως για το μαύρο χρήμα ή την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο και να πιέσουν τη γερμανική εταιρεία.

Στο μεταξύ, απαντώντας γραπτά σε σχετική ερώτηση του Ν. Νικολόπουλου (ΑΝ.ΕΛΛ.) στη Βουλή, ο Γ. Βαρουφάκης προειδοποιεί ότι «εφόσον προκύψουν ευθύνες σε βάρος οποιοδήποτε προσώπου, αυτές θα αποδοθούν».

Χάρης Ιωάννου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: