8.5.15

Telegraph: Μέλος της ΕΚΤ προτείνει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα...

Telegraph: Μέλος της ΕΚΤ προτείνει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα Είναι γνωστά ως IOUs και -δυνητικά- θα μπορούσαν να μπουν στη ζωή και το... πορτοφόλι των Ελλήνων, αν η κατάσταση με τη ρευστότητα συνεχιστεί να είναι...
δραματική και κάποια στιγμή τελειώσουν τα ευρώ. Αυτό προτείνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η πρόταση, που δεν ανήκει μόνο σε αυτόν, υπό μορφή σεναρίου για το μέλλον, βγήκε από το στόμα του κεντρικού τραπεζίτη του Λουξεμβούργου, Yves Merch, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα La Vanguardia. Σε αυτήν, ο τραπεζίτης τόνισε πως αν η κρίση ρευστότητας της Ελλάδας συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα ευρώ που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία. Αν συμβεί αυτό, μια δική του πρόταση θα ήταν να χρησιμοποιηθούν κάποια άλλα «εργαλεία» έτσι ώστε να μπορεί το κράτος να πληρώνει μισθούς και συντάξεις.

«Υπάρχουν αυτές οι ενδιάμεσες λύσεις που κυκλοφορούν, όπως η έκδοση ενός παράλληλου νομίσματος, τα λεγόμενα IOUs. Όλα αυτά τα μέτρα προέρχονται από τα εργαλεία έκτακτης ανάγκης που πρέπει να έχει κάθε κυβέρνηση και μπορεί, βεβαίως, να τα εξετάσει αν δεν έχει άλλες επιλογές. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πως έχουν υψηλό κόστος».

Η ΕΚΤ το έχει αναλύσει

Σύμφωνα με την Telegraph, η ΕΚΤ έχει ήδη αναλύσει πώς θα μπορούσε ένα τέτοιο σενάριο να λειτουργήσει. Αξιωματούχοι της δήλωναν τον Απρίλιο στο Reuters ότι ένα παράλληλο νόμισμα δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει την Ελλάδα στο μπλοκ των 19 κρατών. Η συγκεκριμένη ανάλυση έδειχνε πως γύρω στο 30% των Ελλήνων θα κατέληγε να λαμβάνει αυτά τα IOUs αντί για μετρητά, κάτι που ασκούσε περαιτέρω πίεση στις τράπεζες, καθώς οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονταν να τραβούν χρήματα από τις αποζημιώσεις τους.



Χάνονται χρήματα

Κάτι που έτσι και αλλιώς συμβαίνει εδώ και καιρό και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αρκετά δισεκατομμύρια έχουν κάνει, ήδη, «φτερά» από τις καταθέσεις των Ελλήνων, ενώ οι τράπεζες παραμένουν εν ζωή χάρη στον ELA που λαμβάνουν από την ΕΚΤ.

Ο Merch δεν δίστασε να ρίξει τα καρφιά του προς την Ελλάδα, καθώς στην εν λόγω συνέντευξη τόνισε πως «σπάνια έχω δει την Ευρώπη να είναι τόσο ενωμένη έναντι μιας χώρας που πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες. Οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι διότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά το παρελθόν δεν έχουν φέρει ακόμη αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές έχουν υποτιμήσει αρκετά την πολιτική βούληση για να σωθεί το ευρώ και νομίζω ότι στην παρούσα φάση μόνο έτσι μπορεί να γίνει».

Από την μεριά της, η Σάρα Κάρλσον της Moodys, ανέφερε πως ο κίνδυνος ενός Grexit έχει μεγαλώσει, προσθέτοντας ότι η έξοδος μιας χώρας από τη νομισματική ένωση, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ζώνη του ευρώ. Και μέσα σε όλα αυτά, μια δημοσκόπηση της Paddy Power, την Πέμπτη, έδειξε πως η πιθανότητα ενός Grexit φτάνει στο 36%...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: