7.7.15

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ...

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη
Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέσα στο ευρώ και την Ευρώπη «για γεωπολιτικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς λόγους», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera".

Σύμφωνα με...
τον Τζεντιλόνι «για την κατάσταση ευθύνονται οι πολιτικές ηγεσίες που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια. Η ΕΚΤ έλαβε τις αποφάσεις της, οι οποίες δεν είναι αρμοδιότητας της πολιτικής. Αλλά οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αφήνουν να σηκώνει το βάρος των επιλογών τους ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσο ισχυρές πλάτες και αν διαθέτει. Η πολιτική δεν μπορεί να αρνηθεί τον ρόλο της».

«Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την ειδική σοβαρότητα του ελληνικού προβλήματος, αλλά αυτό λύνεται μόνον αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαναβρεί έναν πολιτικό ορίζοντα δράσης», εξηγεί ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτει: «Η Ελλάδα ήταν χώρα κομβικής σημασίας των ευρωπαϊκών επιλογών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το να παραμείνει χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελεί δευτερεύουσας σημασίας στοιχείο στην όλη εκτίμησή μας».

Σχετικά με το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, ο Iταλός υπουργός τονίζει: «Δεν δέχομαι να θεωρούνται καθοριστικής σημασίας οι εσωτερικές εξελίξεις σ' ένα κράτος μέλος», αλλά παράλληλα «δεν μπορεί και να δίνονται μαθήματα του είδους, ο Τσίπρας πρέπει να τιμωρηθεί ώστε να συμμορφωθούν και πολλοί άλλοι εδώ, στο σπίτι μας. Αυτά είναι γυαλιά εσωτερικής χρήσης που παραμορφώνουν την πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: