1.7.15

Γιατί οδεύει προς νέο ναυάγιο η υποχώρηση Τσίπρα...


Παρά την πρώτη αντίδραση στην είδηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε με επιστολή του τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο δρόμος για συμφωνία στις Βρυξέλλες φαίνεται να είναι...
ναρκοθετημένος.

Ήδη, οι πρώτες διαρροές από ευρωπαίο αξιωματούχο στο διεθνές πρακτορείο Reuters αντανακλούν την αρνητική στάση των πιστωτών, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόταση με πολύ μικρές παρεμβάσεις.

«Υπάρχουν σημεία στο κείμενο που θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών» ανέφερε πηγή στο Reuters, λίγες ώρες πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, καθώς μετατέθηκε για τις 18:30 το απόγευμα από τις 12:30 που ήταν προγραμματισμένο.

«Η επιστολή αυτή δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου προϋπολογισμού, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει βάση συζήτησης με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή». Παράλληλα, τόνισε ότι «μετά τη λήξη του προγράμματος, πλέον είμαστε σε μία εντελώς νέα κατάσταση»

Το ένα δεδομένο αγκάθι είναι το δημοψήφισμα της Κυριακής, εξαιτίας του οποίου οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Άνγκελα Μέρκελ και πολλοί άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις για τυχόν συμφωνία μετά το αποτέλεσμά του. Ακόμα και το ενδεχόμενο ακύρωσής του, κίνηση η οποία ενέχει τεράστιο πολιτικό κόστος για το Μαξίμου, δεν εξασφαλίζει ωστόσο τις προϋποθέσεις για συμφωνία.

Το βασικό πρόβλημα όπως όλα δείχνουν φαίνεται να είναι το timing στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η επίμαχη πρόταση, η οποία εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση της χώρας για τη διετία μέχρι το τέλος του 2016, είχε σταλεί στην κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο και αφορούσε ένα πακέτο χρηματοδότησης που σύμφωνα με πληροφορίες ανερχόταν σε περίπου 16 δισ. ευρώ. Με τη χθεσινή πρόταση για νέο μνημόνιο από τον ESM η Ελλάδα ζητά 29,1 δισ. ευρώ και απομείωση του χρέους, με τα μέτρα τα οποία ωστόσο αφορούσαν μία διαφορετική βάση συμφωνίας.

Από την πρόταση του Σαββάτου μέχρι την αποδοχή της ωστόσο η Ελλάδα έχει αθετήσει την πληρωμή της προς το ΔΝΤ και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να κηρυχθεί σε πτώχευση, οι τράπεζες της χώρας οδεύουν τάχιστα στην παντελή ανυπαρξία ρευστότητας παρά την επιβολή capital controls και με την ΕΚΤ να περιμένει το πράσινο φως του Eurogroup για να αποφασίσει εάν θα παράσχει ακόμα μία ανάσα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA ή θα τις αφήσει να μείνουν χωρίς χρήματα μετά τη Δευτέρα. Άρα μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μέσα σε τέσσερις ημέρες.

Τι λέει η πρόταση

Επί λέξη η επιστολή του κ. Τσίπρα λέει πως η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ με μια αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική έκπτωση 30% για τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες είναι δύσκολος ο εφοδιασμός.

Για το ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ο κ. Τσίπρας ζητά η αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022 να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και όχι αμέσως. Επίσης ζητά το «phase out» στο ΕΚΑΣ, που συμφωνεί να σταματήσει σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με βραδύτερο ρυθμό.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί αυτήν την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», γράφει ο κ. Τσίπρας.

«Όπως θα παρατηρήσετε», συμπληρώνει, «οι τροποποιήσεις μας είναι ολοκληρωμένες και σέβονται πλήρως την ευρωστία και αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συσκεφθούν στις 17:30 (ώρα Βρυξελλών) για να συζητήσουν τη νέα πρόταση του κ. Τσίπρα.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: