31.7.15

Σε εξέλιξη ο πρώτος πικρός «καφές»...



...Σταθάκη-Τσακαλώτου με την τρόικα.
Από πάνω τους, 30 αστυνομικοί!
ΒΙΝΤΕΟ &  ΦΩΤΟ...
Πρώτος στο πολυτελές ξενοδοχείο έφτασε ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Γουες Μακ Γκρου οποίος πολύ άνετος και με τουπέ προσπέρασε τους δημοσιογράφους κρατώντας το ...
σακάκι του στον ώμο. Έπειτα έφτασε ο Γιωργος Σταθάκης  υπουργος οικονομίας και μετα απο πέντε λεπτά στο ξενοδοχείο ήρθε ο υπουργος οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στην αίθουσα «Ερατώ» του ξενοδοχείου σε αυστηρό κλοιό ασφαλείας με 30 αστυνομικούς να βρίσκονται γύρω από τους δύο υπουργούς και τους συνεργάτες τους. Οι απεσταλμένοι των δανειστών ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει στάση σε πολλά από τα νέα φορολογικά μέτρα που ψήφισε.

Δεν έχουν πάντως κοινή στάση σε όλα:

-Οι Eυρωπαίοι δανειστές θέλουν να δουν περισσότερες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αντί νέους φόρους

-Το ΔΝΤ μπαίνει «σφήνα» στην διαπραγμάτευση και ζητά άμεσα προαπαιτούμενα μέτρα «εδώ και τώρα» από την κυβέρνηση, αλλά και μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.

Δείγμα των «ορέξεων» με τις οποίες κατέφτασαν οι απεσταλμενοι των ελεγκτών στην Αθήνα, έδωσαν ήδη από χθες στην κυβέρνηση και τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια. Όπως φάνηκε ήδη από χθες, στις συζητήσεις με τους Έλληνες υπουργούς σήμερα αναμένεται να κυριαρχήσουν:

-Οι άμεσες πιεστικές ανάγκες -αλλά και μελλοντικές- για πληρωμές του ελληνικού κράτους, που θα καθορίσουν το ύψος του νέου δανείου

-Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, η ύφεση και οι νέοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα

-Τα μέτρα από τώρα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου για να κλείσει η συμφωνία.

Οι συζητήσεις ξεκινούν με την απαίτηση των «θεσμών» να «ξηλώσει» η κυβέρνηση κάποια από τα φορομπηχτικά  μέτρα που θεωρεί πως δεν θα αποδώσουν.

Συγκεκριμένα ζητούν:

α) κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για πολύ πλούσιους (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) επειδή θεωρούν πως «το χρήμα θέλει κυνήγι αλλά το πολύ χρήμα ξέρει να κρύβεται» ή να ξεγλιστρά.  Αντιπροτείνουν μάλιστα την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει (συγκριτικά με το 8%) τους 230 πιο πλούσιους Έλληνες.

β) κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του ευνοϊκού καθεστώτος και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.

γ) αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

δ) η κατάσταση στς τράπεζες με τα «κόκκινα» δάνεια και τα capital controls

ε) άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και άρση εμποδίων αδειοδότησης των επιχειρήσεων

στ) κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που τους εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία

Από τη σημερινή συνάντηση θα διαφανεί και αν ο λιγοστός χρόνος που απομένει θα φανεί ικανός για συμφωνία έως τον Δεκαπεντάγουστο καθώς εκκρεμεί και η πληρωμή του ομολόγου του 3,2 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγει στις 20 Αυγούστου.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: