31.7.15

Χαράτσι – σοκ με αύξηση του ΕΝΦΙΑ...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝΣε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο ως και το Φεβρουάριο θα καταβληθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ που θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα...
το υπουργείο οικονομικών εξετάζει αλλαγές που φέρνουν τεράστιες επιβαρύνσεις έσως και τριπλασιασμό του συμπληρωματικού φόρου.

Οπως δήλωσε χθές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης ο φόρος επί των ακινήτων θα προσδιοριστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες αλλά με αλλαγές στους συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές προβλέπουν αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας, έναντι των εσόδων από τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών του.

Μέχρι σήμερα συμπληρωτικός φόρος επιβάλλεται σε ακίνητα με συνολική αξία περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ, και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ ή στα 250.000 ευρώ, με τους συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να υπερβαίνουν το 1,5%. Αυτό σημαίνει τεράστια αύξηση του συμπληρωματικού φόρου, μέχρι και τριπλασιασμός του, σε όσους βρίσκονταν στα χαμηλότερα κλιμάκια του.

Ακόμη εξετάζεται να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια...
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: