31.7.15

Τι συζήτησαν Τρόικα, Τσακαλώτος και Σταθάκης...

Τι συζήτησαν Τρόικα, Τσακαλώτος και ΣταθάκηςΟλοκληρώθηκε μετά από περίπου πέντε ώρες η συνάντηση που είχαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των θεσμών στο ξενοδοχείο Hilton.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε...
οργανωτικά ζητήματα όπως για το που και πως θα πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των δύο πλευρών και πως θα επιλύονται προβλήματα που προκύπτουν χωρίς να λιμνάζουν. Υπενθυμίζεται πως ο χρόνος είναι πλέον ελάχιστος για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να καταρτιστεί το Μνημόνιο, το αργότερο έως τις 11-12 Αυγούστου, όπως είναι η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι στη συνάντηση δόθηκε έμφαση σε θέματα που δεν είχαν συζητηθεί μέχρι σήμερα. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η συζήτηση για το θέμα του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθώς και σε τι επίπεδα θα διαμορφωθεί φέτος η ύφεση, μιας και σε αυτές τις προβλέψεις θα βασιστούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν και τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και το το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Από την ελληνική πλευρά πάντως αναφέρουν πως δεν συζητήθηκε το θέμα προαπαιτούμενων.

Τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν να λάβουν πλήρη γνώση για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως:

-οι ακριβείς χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα
-πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση να καλύψει τα χρέη της επόμενης περιόδου, στα οποία περιλαμβάνονται οι δόσεις προς την ΕΚΤ ύψους 3,2 δις αλλά και
-η εικόνα που θα προέλθει απο την μείωση του ΑΕΠ και από την καταγραφή πρωτογενούς ελλείμματος 1%.

Ζητούν επιπλέον οι εκπρόσωποι των θεσμών να ληφθούν μέτρα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο, όπως: οι φορολογικές αλλαγές για τους αγρότες και η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Περαιτέρω ζητούν αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 55% στο 75% αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ και την παράλληλη θέσπιση ενος κοινού συντελεστή 6% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Εξάλλου τα μέλη της τρόικας διασαφήνισαν ότι επιθυμούν να καταγραφεί η εικόνα των κόκκινων δανείων μετά την επιβολή των capital controls.

Αλλά ζητήματα τα οποία εθίγησαν κατά την διάρκεια της πολύωρης συνάντησης είναι η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων αλλά και η κατάργηση των φορών υπέρ τρίτων.

Το απόγευμα, οι επικεφαλής της Τρόικα έχουν ραντεβού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν βασικές παραμέτρους των διαπραγματεύσεων...
thepaper.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: