1.7.15

Ακονίζει τα "πολιτικά μαχαίρια" η ΕΚΤ για τον ELA στις τράπεζες...

Ακονίζει τα πολιτικά μαχαίρια η ΕΚΤ για τον ELA στις τράπεζεςΚρίσιμη σύνοδος σήμερα  στη Φρανκφούρτη, όπου τα 25 μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσουν για τη ρευστότητα στις τράπεζες (ELA και εγγυήσεις) και πως θα αντιδράσουν στη μη πληρωμή των 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, αναφέρουν Bloomberg και Financial Times.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε... μια σκλήρυνση των όρων γύρω από τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης που χορηγεί η ΕΚΤ στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα πολιτικά γεγονότα ενόψει δημοψηφίσματος μπορεί να δέσουν τα χέρια της, ή να οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερες εκβιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις σφίγγοντας περαιτέρω τη στρόφιγγα της ρευστότητας ως μοχλό πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ κινούνται με την πολιτική παλίρροια -και είναι πιθανό να συνεχίσει κάνει το ίδιο για όσο διάστημα η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ παραμένει εύθραυστη, αναφέρει ο Στέφεν Κινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος διεθνών αγορών στην HSBC Holdings στο Λονδίνο.

Η ΕΚΤ διατηρεί την απειλή ότι θα μπορούσε να αυξήσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων – ομολόγων που καταθέτουν στη Φραγκφούρτη οι τράπεζες για να εξασφαλίσουν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA.
Έως τώρα η  ΕΚΤ μπορεί να έδειχνε ανοχή οι πολιτικές πιέσεις αυξάνονται από Βρυξέλλες και Βερολίνο, μετά και την υποβάθμιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους

Οι πολιτικές πιέσεις  στην «ανεξάρτητη» ΕΚΤ αυξάνουν.

«Η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι για πάντα ο άγγελος της τελευταίας στιγμής στη λύση του ελληνικού δράματος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μαρς, διευθύνων σύμβουλος της OMFIF, ένα think-tank στο Λονδίνο. «Μια κεντρική τράπεζα πάντα υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό περιβάλλον». Είναι σαφές, οι αποφάσεις της επηρεάζονται και έχουν πολιτικές επιπτώσεις «και θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη», σχολιάζει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: