31.7.15

Leopard: Στη Βουλή δικογραφία για Παπαντωνίου...

Leopard: Στη Βουλή δικογραφία για Παπαντωνίου - Νέα δίωξη για ΛιακουνάκοΝέα δίωξη για Λιακουνάκο...
Το δρόμο για την Βουλή παίρνει η δικογραφία για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard, προκειμένου να...
διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. 

Ειδικότερα, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. 

Σκοπός είναι να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του κ. Παπαντωνίου -για το διάστημα από τον Οκτώβρη του 2001 έως το Μάρτιο του 2004- σχετικά με τη σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που υπεγράφη, στο πλαίσιο της κύριας σύμβασης για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard. 

Για την ίδια υπόθεση  από την Eισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου -πριν από μήνες, με εντολή της Eισαγγελίας, είχε γίνει και έφοδος στο σπίτι του-, καθώς και σε 12 ακόμη αξιωματούχους, επίσης σε βαθμό κακουργήματος. 

Ο επιχειρηματίας φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard χρήματα που, στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του!

Τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν διερευνήσει οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος με εντολή της κυρίας Ράικου. Μάλιστα, με εντολή τους πριν από μήνες στο σπίτι και στο γραφείο του κ. Λιακουνάκου άνδρες της οικονομικής αστυνομίας είχαν κάνει ενδελεχή έρευνα, με στόχο τη συλλογή στοιχείων.

Πλέον, η έρευνα ολοκληρώθηκε και ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα έχει καταλήξει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 12 κρατικών αξιωματούχων για απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατά του Δημοσίου, αλλά και σε βάρος του κ. Λιακουνάκου. Ο επιχειρηματίας διώκεται για ηθική αυτουργία στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι δύο εισαγγελείς ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που, στην περίπτωση των Leopard, τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.

Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

Η δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή κατά της διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία για τα αδικήματα που τους καταλογίστηκαν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Λιακουνάκος, έχει απολογηθεί στους ανακριτές και για άλλη υπόθεση προμήθειας οπλικών συστημάτων και έχει αφεθεί ελεύθερος με όρους και καταβολή εγγυοδοσίας...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: