6.8.15

Σενάρια και σχέδια για πρόωρες εκλογές στις 11 Οκτωβρίου...

Τάκης Χατζής

Λέγεται ότι οι πρόωρες εκλογές, όπως και ο ανασχηματισμός και (παλιότερα) η υποτίμηση, αποτελούν πολιτικές κινήσεις οι οποίες δεν προαναγγέλλονται.

Στην Ελλάδα των Μνημονίων όμως, όπου όλα τα απίθανα έγιναν πιθανά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεν διστάζει να...
αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Προφανώς και γνωρίζει τι ακριβώς πράττει. Οι δηλώσεις της έχουν εξήγηση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους δανειστές ως τις 20 Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, η εσωκομματική αντιπολίτευση κλιμακώνει τις αντιδράσεις. Το Iskra.gr υποστηρίζει ότι «η “Τερατρόικα” τρέχει με μέτρα και η κυβέρνηση ασθμαίνοντας ακολουθεί», ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανεβάζει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ότι «νέο μνημόνιο εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω». Μάλιστα, μιλώντας και εξ ονόματος όλων των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας είπε ότι κανείς δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία.

Ο Πρωθυπουργός προσφάτως έχει δήλωσε ότι όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία, στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές της κυβέρνησης, θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Τούτων δοθέντων, σήμερα, άλλος δρόμος από την προσφυγή στις κάλπες για να λυθεί ταυτοχρόνως το πρόβλημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και της εσωκομματικής αμφισβήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν διαφαίνεται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζουν ότι η μεγάλη δύναμη του Αλέξη Τσίπρα είναι πλέον στην κοινωνία. Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν είναι μόνο η Αριστερή Πλατφόρμα, η ΚΟΕ και η ΔΕΑ. Είναι και η Ζωή, ο Βαρουφάκης, ο Μηλιός, ο Γλέζος. Ακόμα και οι «53» που κάποιοι στηρίζουν και κάποιοι… σφυρίζουν.

Όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα στο οποίο θα απευθυνθεί για τη λύση του εσωκομματικού προβλήματος ο Τσίπρας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η νίκη του. Και μεγαλύτερο εκλογικό σώμα από το σύνολο των ψηφοφόρων δεν υπάρχει. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, χωρίς διάθεση να μειώσουν την πολιτική διάσταση των διαφωνούντων, σημειώνουν ότι μια ενδεχόμενη εκλογική αντιπαράθεση του Αλ. Τσίπρα με ένα κόμμα που θα προκύψει από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έμοιαζε με ένα… υγιεινό πρωινό περίπατο. Και αν λάβει κανείς υπ όψιν τις δημοσκοπήσεις, μάλλον έχουν δίκιο.

Για τους προαναφερόμενους λόγους στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει κάτω και το… ημερολόγιο. Με δεδομένο ότι η συμφωνία αναμένεται να επιτευχθεί ως τις 20 Αυγούστου, αν προσθέσει κανείς και τις μέρες που χρειάζονται ώστε να επιλυθούν μια σειρά από διαδικαστικά ζητήματα με τους δανειστές και το χρόνο που θα χρειαστεί για να φτάσει προς έγκριση στη Βουλή, η πιθανή ημερομηνία των εκλογών προσδιορίζεται ως η 11 Οκτωβρίου.

Έτσι η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, είτε θα είναι η πρώτη προεκλογική, είτε θα του δώσει το δικαίωμα να ανακοινώσει τις εκλογές. Χρησιμοποιώντας το εφαλτήριο που πέρυσι του έδωσε τη δυναμική να κερδίσει την αναμέτρηση του Ιανουαρίου. 

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: