11.8.15

Επτά ταμειακές μηχανές σε 180 μουσεία και χώρους...

Το σκάνδαλο στην Κνωσό είναι η κορυφή του παγόβουνου...
Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού διαθέτει επτά ταμειακές μηχανές δηλωμένες στην Εφορία, οι οποίες τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες, και μόλις...
τρεις υπαλλήλους για ελέγχους στα 180 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που εποπτεύει.
«Ολος ο μηχανισμός πώλησης γίνεται με μπλοκ θεωρημένα από την Εφορία, τα οποία στέλνει η υπηρεσία στα πωλητήρια», μας είπε η Ασπασία Λούβη. Στις 3 Αυγούστου συμπλήρωσε τέσσερις μήνες στη θέση της προέδρου του Οργανισμού. Ηταν επιλογή του υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη, με πρώτιστο στόχο την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό τού ΤΑΠ, που λειτουργεί με νόμο του 1977.
Οταν ακόμα και οι πάγκοι των λαϊκών αγορών διαθέτουν ταμειακές μηχανές, τα πωλητήρια των μεγαλύτερων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων μας κόβουν αποδείξεις με το χέρι.
Είναι άξιο απορίας, ωστόσο, ποιοι τόσα χρόνια είχαν όφελος και δεν ήθελαν το ΤΑΠ να λειτουργεί με διαφάνεια και ταχύτητα. Τo περιστατικό στο πωλητήριο του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού έσκασε σαν βόμβα. Πίσω του εντούτοις βρίσκεται η παθογένεια πολλών χρόνων, ο ελλιπής και αδύναμος ελεγκτικός μηχανισμός του ΤΑΠ.
Ενός οργανισμού που διαχειρίζεται τα έσοδα από τα εισιτήρια των μουσείων και των πωλητηρίων (διαθέτει στους επισκέπτες από εκμαγεία μέχρι πιστά αντίγραφα κοσμημάτων, εκδόσεις και αντικείμενα για όλα τα βαλάντια) με ετήσιο τζίρο τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Κι όμως. Δεν διαθέτει λογιστή, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, ταμειακές μηχανές και εμπορικό διευθυντή. Το σχέδιο του νέου Οργανισμού θα το παραλάβει ο Νίκος Ξυδάκης από την πρόεδρο του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη στις 27 Αυγούστου.
Για τον μήνα Ιούλιο τα έσοδα στο πωλητήριο της Κνωσού ανήλθαν στα 60.000 ευρώ. Ουδείς ωστόσο μπορούσε να μας πει αν είναι υψηλά ή χαμηλά. Ούτε πόσοι επισκέπτες έκοψαν εισιτήριο για τον αρχαιολογικό χώρο τον συγκεκριμένο μήνα, και αυτό γιατί δεν υπάρχει επαρκής, ηλεκτρονικός μηχανισμός ελέγχου.
Και μιλάμε για την Κνωσό, που ανήκει στο top10 των αρχαιολογικών προορισμών της χώρας και μάλιστα την εποχή που η επισκεψιμότητα βρίσκεται στο peak της. «Οταν το Ταμείο λειτουργεί χωρίς λογιστή, αναρωτιόμαστε για το περιστατικό που έσκασε;» σχολίαζαν υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου.
Ελεγχος πριν από... δύο χρόνια
Μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία, εστάλη στην Κρήτη κλιμάκιο του ΤΑΠ. Ο προηγούμενος έλεγχος του Ταμείου στην Κνωσό είχε γίνει πριν από δύο χρόνια. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και στην πρόεδρο του ΤΑΠ το γραπτό πόρισμα του εσωτερικού έλεγχου, μαζί με τα πορίσματα των ελέγχων που διενήργησαν το ΣΔΟΕ και η ΚΓ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με προϊσταμένη τη Βασιλική Σηφακάκη - στην αρμοδιότητά της ανήκει η Κνωσός.
Η απόφαση για την επόμενη ημέρα θα παρθεί σε υπουργικό επίπεδο και οι μελλοντικές κινήσεις εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των πορισμάτων.
Πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν προκύψει.
■ Ποιος αγόρασε και πήγε την ταμειακή μηχανή στο πωλητήριο της Κνωσού και γιατί;
■ Γινόταν υπεξαίρεση χρημάτων και από ποιους;
■ Τι εννοούσε ο υπάλληλος όταν είπε «εκτελούμε εντολές άνωθεν»;
■ Σε ποιον επιχειρηματία, με έδρα την Ηλιούπολη, ανήκει ο αυτόματος πωλητής αντιγράφων νομισμάτων, έναντι 2 ευρώ, που είχε τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο, όταν ο μόνος που έχει δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης είναι το ΤΑΠ;
■ Γιατί η ΚΓ' ΕΦΑ ή κάποιος υπάλληλος δεν είχαν καταγγείλει το γεγονός του πωλητή στο Ταμείο;
■ Κι ακόμα, πόσα αντικείμενα είχαν φύγει από την κεντρική υπηρεσία για την Κνωσό και επαρκούσαν για τις ανάγκες της ζήτησης;
Πάντως από μια πρώτη επίσημη προφορική ενημέρωση υψηλόβαθμων στελεχών δεν προκύπτουν απολύτως τα ίδια στοιχεία με όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί τις προηγούμενες ημέρες.
Για παράδειγμα, ο εσωτερικός έλεγχος λέει ότι αποδείξεις, έστω χειρόγραφες, κόβονταν, ενώ το αντίθετο υποστηρίζουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Επίσης η εικόνα που δίνει το ΤΑΠ είναι ότι στην Κνωσό εργάζονταν οκτώ άτομα, 4 μόνιμοι υπάλληλοι και 4 ωρομίσθιοι, ενώ το ΣΔΟΕ κάνει λόγο για μία μόνιμη υπάλληλο και τέσσερις ωρομίσθιους. Οπότε χρειάζεται έρευνα σε βάθος και με προσοχή «ώστε να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», όπως μας είπαν.
Να θυμίσουμε ότι οι οικονομικοί ελεγκτές του ΣΔΟΕ έφτασαν στον αρχαιολογικό χώρο την περασμένη Τετάρτη μετά από καταγγελίες και διαπίστωσαν ότι στη διάρκεια μιας ολόκληρης ημέρας δεν είχε κοπεί ούτε μία απόδειξη, ενώ η ταμειακή μηχανή που υπήρχε στο πωλητήριο δεν είχε δηλωθεί ποτέ στην αρμόδια ΔΟΥ. Το εισπρακτικό σύστημα του ΤΑΠ χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες.
Για την πώληση των αναμνηστικών και των εκμαγείων, που προέρχονται από το ίδιο, δεν αποδίδει ΦΠΑ, σε αντίθεση με τα είδη που πουλά και προέρχονται από τρίτους. Η μηχανή-φάντασμα έχει κατασχεθεί ενώ οι ελεγκτές ξεσκονίζουν και το βιβλίο όπου οι υπάλληλοι σημείωναν χειρόγραφα τα ποσά είσπραξης.
«Ολος ο μηχανισμός πώλησης γίνεται με μπλοκ θεωρημένα από την Εφορία. Αυτός είναι ο τρόπος που πουλάει το ΤΑΠ μέχρι να τοποθετηθεί το λογιστικό σύστημα ελέγχου ERP, που θα επιτρέπει να ελέγχουμε όλους τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Ο διαγωνισμός για το σύστημα αναμένεται να προχωρήσει άμεσα με τη βοήθεια χορηγού. Το ξέρω ότι είναι τραγικό, αλλά αυτό παρέλαβα», μας είπε η Ασπασία Λούβη.
Ο διαγωνισμός για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τον έλεγχο που έγινε το περασμένο διάστημα απέβη άγονος, οπότε και ετοιμάζεται το συντομότερο καινούργιος. Παράλληλα, έχει ζητηθεί η αρωγή και άλλων υπουργείων για μετατάξεις, καθώς οι υπάλληλοι δεν επαρκούν, προσλήψεις δεν μπορούν να γίνουν και είναι αναγκαία η στελέχωση του ΤΑΠ με λογιστές και διπλωματούχους της πληροφορικής...
 Βασιλική Τζεβελέκου
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: