6.8.15

ΚΥΠΡΟΣ: Δημόσιο: Μηδενικές αυξήσεις μέχρι το 2017...

Λευκωσία: Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις επετεύχθη κατ’ αρχήν Συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ για ανανέωση, με τετραετή διάρκεια, των...
Συλλογικών Συμβάσεων που καθορίζουν τις μισθολογικές αυξήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σε γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σημείωσε πως «η συμφωνία, η οποία θα τεθεί ενώπιον των αρμοδίων Σωμάτων των συντεχνιών προς επικύρωση στις αρχές Σεπτεμβρίου, προνοεί μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις των υπαλλήλων και των συνταξιούχων για την περίοδο 2015 και 2016. Για το μισθολόγιο το 2017 και 2018 θα δοθούν αυξήσεις που θα διασφαλίζουν ότι, η ποσοστιαία αύξηση στο συνολικό μισθολογικό κόστος δεν θα ξεπερνά το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ».

«Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για τη Συμφωνία, η οποία διέπεται από τη φιλοσοφία ότι οι εργαζόμενοι και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μπορούν, μέσα από τα θέσμια των εργασιακών σχέσεων να διεκδικούν το μερίδιο τους από την ανάπτυξη του τόπου, ενώ σε περίοδο κρίσης η διακύμανση του κρατικού μισθολογίου δεν θα οδηγεί σε επιβάρυνση των φορολογουμένων με δυσανάλογα βάρη και ούτε θα επηρεάζει δυσμενώς άλλες σημαντικές δαπάνες, όπως οι αναπτυξιακές και οι κοινωνικές», αναφέρεται στη γραπτή δήλωση.

Επίσης, ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι η συμφωνία «όχι μόνο σέβεται το θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, αλλά τον ενδυναμώνει, μέσω της δημιουργίας μηχανισμού που θα συσταθεί με τη συμμετοχή της Κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Θα είναι ένας μηχανισμός στον οποίο θα γίνεται συζήτηση και διαβούλευση σε ορθολογική βάση για τα πραγματικά δεδομένα και εξελίξεις της οικονομίας τα οποία επηρεάζουν τα εισοδήματα τόσο του ιδιωτικού όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν και στις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κρατικού προϋπολογισμού και του μισθολογίου, η Κυβέρνηση προτίθεται να μην ανανεώσει την έκτακτη εισφορά πέραν από την 31.12.2016, κάτι που θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη όλων των πολιτών».

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: