18.8.15

220 εκατ. χρωστά το κράτος στη ΔΕΗ...

Γραφεία της ΔΕΣΗ στην ΑττικήΕκτινάχθηκαν οι οφειλές προς τη ΔΕΗ και ξεπέρασαν στο τέλος Ιουλίου τα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο...
Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι μεγαλύτερες οφειλές, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αφορούν χρέη καταναλωτών μεσαίας και χαμηλής τάσης και είναι χαρακτηριστικό ότι 300 εκατ. ευρώ αφορούν 440.000 τελικούς καταναλωτές, δηλαδή πρώην πελάτες της ΔΕΗ, με την επιχείρηση να διεκδικεί τα οφειλόμενα ποσά μέσω της δικαστικής οδού.

Μάλιστα ο Γ. Αδαμίδης σημείωσε ότι αν και η ΔΕΗ είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να μην επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου (και άρα ηλεκτροδότησης) στους καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητο λογαριασμό στον προηγούμενο πάροχο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό, και κατ’ επέκταση η ΔΕΗ δεν μπορεί να εισπράξει τα χρωστούμενα.

«Πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις. Αν δεν προχωρήσουν, τότε θα επανέλθουμε αναλαμβάνοντας και το κόστος της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, εξηγώντας ότι στόχος είναι οι κακοπληρωτές και όχι όσοι έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής.

Σχετικά με τις υπόλοιπες οφειλές, τα 280 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές υψηλής τάσης, εκ των οποίων τα 250 εκατομμύρια είναι χρέη ενεργοβόρων βιομηχανιών «μεταξύ των οποίων η ΛΑΡΚΟ και ο Μυτιληναίος».

Το κεντρικό κράτος χρωστάει στη ΔΕΗ 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 110 εκατ. αφορούν τους ΟΤΑ - και από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος αφορά κυρίως οφειλές των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: