14.8.15

Ο Τσακαλώτος πάει Βρυξέλλες με 222 «Nαι»...


Με το βλέμμα πλέον στο Eurogroup...
Άυπνος για άλλο ένα 24ωρο, αλλά έχοντας στις βαλίτσες του τα περισσότερα «Ναι» με τα οποία υπερψηφίστηκε ποτέ Μνημόνιο στην ελληνική Βουλή, μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup που ξεκινά το απόγευμα στις 4.00, για να δώσει «σερί» την επόμενη μάχη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και...
να τους πείσει να εγκρίνουν τρίτο Πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση της χώρας ως το 2018, χωρίς όμως και να ξέρει να τους πει αν θα υπάρχει κυβέρνηση και ποια θα είναι αυτή που θα το φέρει σε πέρας ως το 2018.
Και η συνεδρίαση του Eurogroup όμως ενδέχεται να αποδειχθεί άλλος ένας «μαραθώνιος» για τον Έλληνα υπουργό και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για το μέλλον. Ο κύριος Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για το τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα, στην πολιτική και στην οικονομία και οι εταίροι έχουν έτοιμα σενάρια ώστε, αναλόγως των απαντήσεων, να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

- Στο Eurogroup θα συζητήσουν πολλά σενάρια χρηματοδότησης, χωρίς να αποκλείεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμείνει για άλλο ένα δάνειο-γέφυρα με νέα προαπαιτούμενα μέτρα, αντί για πλήρες πακέτο 86 δισ. ως το 2018.

- Αλλά ακόμα και αν τελικώς εγκριθεί πλήρες πακέτο χρηματοδόσης για την Ελλάδα, το πιθανότερο σενάριο είναι μάλλον να δοθούν πολύ λίγα χρήματα στην Ελλάδα «εδώ και τώρα» (περίπου 8-10 δισ. ευρώ ίσα-ίσα για να πληρώσει την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους τόκους) και άλλα 15-17 δισ. ευρώ να έρχονται σταδιακά με το σταγινόμετρο και κατόπιν (επαν-)αξιολόγησης, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, αντί για 25 δισ. «μπροστά» που θα ήθελε η κυβέρνηση και θα έδιναν "ανάσα" (και ελευθερία κινήσεων) στη χώρα.

- Και το ΔΝΤ όμως τηρεί στάση αναμονής και έχει τις δικές του διαφωνίες. Ήδη από τα μεσάνυχτα χτες (ώρα Ελλάδος) το Ταμείο ανακοίνωσε δια της κυρίας Βελκουλέσκου από την Ουάσιγκτον ότι δεν θα μπει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τον Οκτώβριο, περιμένοντας να δει τότε την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και αν αυτό εφαρμόζεται, πόσα λεφτά δίνουν οι Ευρωπαίοι, αν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όπως επιμένει να ζητά κλπ κλπ.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: