10.8.15

Το πιο κρίσιμο 48ωρο των διαπραγματεύσεων...

Ευκλείδης Τσακαλώτος
 Συνεχίζονται σήμερα στις 10 το πρωί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών. Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη ήταν μαραθώνια και ολοκληρώθηκε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες.

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, μετά το τέλος της συνάντησης επισήμαναν ότι...
στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά τη σημερινή συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο.

Αποδεκτό το κείμενο της Κομισιόν

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το κείμενο που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά ως «βάση διαπραγμάτευσης». Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά «ανοιχτά» ζητήματα, ο αριθμός και η φύση των οποίων, όμως, δεν δημιουργούν απαισιοδοξία στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια ότι η συμφωνία δεν θα επιτευχθεί.

«Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κινηθούμε ταχύτατα», λένε κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα των συζητήσεων με τους δανειστές. Με αυτή τη φράση τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει επιτυχής κατάληξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ώστε να μην υπάρξουν «εκπλήξεις» από άλλες πλευρές.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η γερμανική ηγεσία και συγκεκριμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιμένει «στη γωνία» αναμένοντας ένα «στραβοπάτημα», που θα δώσει αφορμή για εμπλοκή στις συζητήσεις και επαναφορά του σεναρίου για ένα νέο δάνειο-γέφυρα, κάτι που απεύχεται η ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος, λοιπόν, του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών είναι η τελική συμφωνία για το νέο δάνειο, και το νέο πρόγραμμα που θα επιφέρει, να σφραγιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο για παλινωδίες από καμία πλευρά. Απώτατο όριο παραμένει η 14η Αυγούστου, η ημέρα κατά την οποία θα συγκληθούν Eurogroup και Euro Working Group προκειμένου να δοθεί και τυπική επικύρωση για το νέο πρόγραμμα.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιβεβαίωσε και ο γερμανικός Τύπος. Η «Welt am Sonntag» ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους. «Οι θεσμοί βλέπουν ρεαλιστική την πιθανότητα για συνεννόηση ώς την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», ενώ πιθανή θα ήταν και μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα», συμπληρώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας πάντως τις επιφυλάξεις του Βερολίνου για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τους στόχους του προϋπολογισμού. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα παραθέτει και η «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» επισημαίνοντας σε σχετικό άρθρο την εξαίρετη συνεργασία ελληνικής πλευράς και θεσμών.

Την υπέρμετρη αισιοδοξία που υπάρχει για την επίτευξη της συμφωνίας «χαλιναγωγεί» η χθεσινή δήλωση του ευρωσκεπτικιστή Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Τίμο Σόινι. Μιλώντας στο Reuters o Σόινι είπε ότι είναι πιθανόν η χώρα του να μη συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Η κυβέρνηση έχει πολύ σφιχτή πολιτική ως προς αυτό. Δεν θα δεχτούμε την αύξηση των επιβαρύνσεων της Φινλανδίας ή περικοπή του χρέους της Ελλάδας», είπε ο Τίμο Σόινι στο περιθώριο συνεδρίου του κόμματός του «Οι Φινλανδοί», προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι αποτυχία της πολιτικής της διάσωσης και μακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 
πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: