4.8.15

Διαφωνία με το κουαρτέτο για το Ταμείο των 50 δις ευρώ...



Με διαφωνίες - όχι όμως ανυπέρβλητες, κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο - για τον έλεγχο και τη διοίκηση του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και με την κατάθεση της πλήρους ελληνικής πρότασης για τα...
κόκκινα δάνεια, ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος διαβούλευσης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη στο Hilton διήρκεσε περίπου 4,5 ώρες και εστίασε ατο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο μέρος της συνάντησης καταγράφηκαν αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για το Ταμείο της δημόσιας περιουσίας 50 δις ευρώ και συγκεκριμένα για τα θέματα του ελέγχου και του μάνατζμεντ του νέου φορέα ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως μετέδωσε, ωστόσο, το Reuters, στο διάλειμμα των εργασιών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. «Έχουμε υποβάλει τις προτάσεις μας, τις οποίες και οι θεσμοί θα εξετάσουν» είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα» τόνισε, προσθέτοντας δε, ότι «οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι περίμενα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ακόμη ότι καμία πλευρά δεν έχει βάλει μέχρι στιγμής στο τραπέζι την πρόταση για μια νέα συμφωνία που θα αποφέρει δάνειο-«γέφυρα», αντί για συνολική συμφωνία.

Η συζήτηση για το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κράτησε περίπου 3 ώρες, ενώ ακολούθησε η πρώτη συζήτηση για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των κόκκινων δανείων. Οπως είπε αμέσως μετά ο Γιώργος Σταθάκης, η ελληνική πλευρά έδωσε την πρότασή της προκειμένου να μελετηθεί. Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε πως η εν λόγω πρόταση «είναι μεν στο πνεύμα της αρχικής μας πρότασης», αλλά πρόσθεσε ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν αναγκαίες προσαρμογές.

Ανοιχτή ακόμη η εκτίμηση για την ύφεση

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι ανοιχτό παραμένει ακόμη και το θέμα των δημοσιονομικών προβλέψεων - δηλαδή η τελική εκτίμηση και συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών για το ποιό θα είναι το βάθος της ύφεσης και ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι τελικές αυτές εκτιμήσεις θα είναι και εκείνες που θα καθορίσουν την έκταση των νέων μέτρων και το εάν το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές ή όχι.
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πάντως ότι μέσα στην εβδομάδα, έως την Κυριακή, θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Οταν ωστόσο ερωτήθηκε εάν η συμφωνία θα έχει ψηφστεί πριν απο τον Δεκπενταύγουστο, απάντησε: «Μπορεί και όχι, δεν είναι απαραίτητο».

Νεα νομοθεσία για τις συλλογικές συμβάσεις

Νωρίτερα, υπήρξε ξεχωριστή συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με αποκλειστικό αντικείμενο τα εργασιακά. Μετά τη συνάντηση, κυβερνητικές πηγές προανήγγειλαν νέα νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα αρχίσουν άμεσα.

Στα υπόλοιπα μέτωπα του εργασιακού, οι πληροφορίες φέρουν τους εκπροσώπους των δανειστών να επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και σε παρεμβάσεις της συνδικαλιστικής λειτουργίας, δηλαδή σε ό,τι αφορά τις απεργίες, τις άδειες κ.λ.π.

Αυριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί και νέα συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου...
 http://tvxs.gr/news


Δεν υπάρχουν σχόλια: