19.8.15

56 «αγκάθια» για τη Μέρκελ...

Η Ανγκελα Μέρκελ με στελέχη των Χρστιανοδημοκρατών στα γραφεία του κόμματος στο ΒερολίνοΣήμερα η ψηφοφορία για το νέο ελληνικό πακέτο, στην Bundestag...
Τους αντάρτες του κυβερνητικού συνασπισμού προσπαθεί να μαζέψει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή την σημερινή ψηφοφορία στην Bundestag για το νέο ελληνικό πακέτο.  

Κατά τη διάρκεια της...
συνεδρίασης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που έγινε χθες (Τρίτη), 56 βουλευτές εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, ενώ άλλοι 4 δήλωσαν πως σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη ψηφοφορία της γερμανικής βουλής για το ελληνικό ζήτημα (στα μέσα Ιουλίου), είχαν καταψηφίσει 60 βουλευτές της κυβέρνησης. 

Οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών πραγματοποιούνται παρά τις εκκλήσεις για υπερψήφιση της συμφωνίας, τις οποίες έχουν απευθύνει τόσο η καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τις τελευταίες ημέρες. 

Η έγκριση του προγράμματος από την Bundestag δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι αναμένεται να υπερψηφίσουν. Όμως, ενδέχεται να αποκαλύψει έναν βαθύ διχασμό στις τάξεις των συντηρητικών της Μέρκελ, πλήττοντας την καγκελάριο και τον στενό της συνεργάτη Φόλκερ Κάουντερ, τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφοφορία αποτελεί μία δοκιμασία για την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ζητήσει από τους δύσπιστους και επιφυλακτικούς κοινοβουλευτικούς να ταχθούν υπέρ, παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: