6.8.15

Χιροσίμα: 70 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας...

Τις πρωινές ώρες της 6ης Αυγούστου του 1945 απογειώθηκε το «Enola Gay» από την νήσο Tinian, στον Ειρηνικό Ωκεανό, με σκοπό να βομβαρδίσει την ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα – και έτσι να... προκαλέσει το παγκόσμιο δέος για την δύναμη των ΗΠΑ - Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έλαβε τέλος λίγες μέρες μετά

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη ρίψη πυρηνικής βόμβας, την οποία έριξαν οι Αμερικανοί στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα, θέτοντας, ουσιαστικά, το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν 6 Αυγούστου του 1945.





       
Στις 08.15 το πρωί το βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-29, Enola Gay, εκτοξεύει την πρώτη ατομική βόμβα ουρανίου, την οποία οι Αμερικάνοι βάφτισαν «Little Boy» στη Χιροσίμα των 300.000 κατοίκων.

Η βόμβα έκανε 43 δευτερόλεπτα να αγγίξει το έδαφος. Λόγω του αντίθετου ανέμου, δεν χτύπησε τον κεντρικό στόχο, ο οποίος ήταν η γέφυρα Αιοι, αλλά την χειρουργική κλινική Σίμα.

Όπως έγραψε στο ημερολόγιό του ο συγκυβερνήτης του Enola Gay, Λιούις: «Ένα εκτυφλωτικό φως γέμισε το αεροσκάφος. Γυρίσαμε και κοιτάξαμε τη Χιροσίμα. Η πόλη ήταν σκεπασμένη από ένα τρομερό σύννεφο... που ανέβαινε σαν μανιτάρι. Κανείς δεν μιλούσε. Αίφνης, όλοι άρχισαν να φωνάζουν. Κοιτάξτε, κοιτάξτε, κοιτάξτε! Θεέ μου! Τι κάναμε;».



Όσοι βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης πέθαναν ακαριαία, ενώ σχεδόν όλα τα κτίρια σε ακτίνα 1 μιλίου από το σημείο μηδέν της έκρηξης ισοπεδώθηκαν.

Οι επιζήσαντες περιγράφουν ένα κυριολεκτικά εκτυφλωτικό φως και ένα ξαφνικό και σαρωτικό κύμα θερμότητας.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί για αρκετές ώρες. Όλες οι επικοινωνίες με την πόλη σταμάτησαν στις 08.16, ενώ η πρώτη επιβεβαίωση της επίθεσης με ατομική βόμβα ήρθε 16 ώρες αργότερα, όταν οι ΗΠΑ έκαναν την επίσημη ανακοίνωση εκ στόματος του Προέδρου Τρούμαν.

Τρεις μόλις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ εκτόξευσαν και δεύτερη βόμβα, αυτή τη φορά πλουτωνίου στο Ναγκασάκι με την ονομασία «Fat Man», προκαλώντας εξίσου μεγάλες καταστροφές.

Μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη, η Ιαπωνία ανακοίνωσε την παράδοσή της στις Συμμαχικές Δυνάμεις, θέτοντας τέρμα στον Β’ Παγκόσμιο.

Στα ερείπια της Χιροσίμα και τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων, ήρθαν να προστεθούν και άλλοι θάνατοι από τις παρενέργειες της ραδιενέργειας, με περίπου 2.000 θανάτους από καρκίνο να ακολουθούν στους επόμενους μήνες, ενώ υποστηρίζεται πως τα επόμενα χρόνια λόγω της ραδιενέργειας ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τις 100.000.

Εβδομήντα χρόνια μετά την ανείπωτη καταστροφή, η Χιροσίμα έχει ανακηρυχθεί ως η «Πόλη της Ειρήνης», ενώ ο δήμαρχος Καζούμι Ματσούι, είναι ο πρόεδρος των «Δημάρχων για την Ειρήνη», ενός διεθνούς οργανισμού κατά του πολέμου με σκοπό την κατάργηση των πυρηνικών όπλων μέχρι το 2020, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στα θύματα της 6ης Αυγούστου.

 
Η απόφαση του προέδρου Τρούμαν να χρησιμοποιήσει τη βόμβα, παραμένει μια από τις πιο αμφιλεγόμενες του 20ου αιώνα.




Το βομβαρδιστικό Enola Gay εκτίθεται στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν τη ρίψη των πυρηνικών βομβών, διαπράττοντας ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: