5.8.15

ΚΥΠΡΟΣ: Τελευταία φορά η φορολόγηση ακινήτων με τιμές του ' 80...

Λευκωσία: Φέτος είναι η τελευταία φορά που η φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας γίνεται με τις τιμές του 1980, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, προσθέτοντας πως αναλλοίωτος στόχος παραμένει η...
είσπραξη από το κράτος 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών, και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας, ο κ. Χάσικος είπε ακόμη πως από τούδε και στο εξής οι αξίες των ακινήτων θα επικαιροποιούνται μάξιμουμ ανά διετία προκειμένου να ενημερώνεται συνεχώς η φορολογητέα βάση και «άρα λοιπόν θα μπορεί να αναμένει κάποιος ότι θα μειώνεται αντί να αυξάνεται η φορολογία του».

Σε παρατήρηση πως το κράτος θα έχει απώλειες λόγω της φορολόγησης με βάση τις τιμές του 1980, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως «βεβαίως και θα έχει, όχι μόνο το κράτος, σημειώνοντας πως εάν η βάση ήταν διευρυμένη με τιμές του 2013, διότι θα έμπαιναν πολύ περισσότερες περιουσίες πάνω στην φορολογητέα βάση, θα ήταν διαφορετικός και ο συντελεστής και πως ενδέχεται κάποιοι να πλήρωναν πιο λίγα από ότι πλήρωναν πέρσι.

Ο κ. Χάσικος είπε πως διαφωνεί με το ότι η φορολόγηση θα γίνει και φέτος με τιμές του 1980, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε πειστικοί, ούτε σοβαροί όταν λέμε ότι φορολογούμε με τιμές του 1980». Σημείωσε πως ωστόσο «η απόφαση είναι αυτή και αυτό δεν είναι άσχετο με το ότι η Βουλή δεν ήθελε να προχωρήσουμε με τις τιμές 1/1/2013».

«Και ούτε ενδιαφέρεται φαίνεται η Βουλή, ούτε κάποιοι άλλοι ενδιαφέρονται αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες θα μείνουν έξω αφορολόγητα, διότι αυτά βρέθηκαν μέσα από την εκτίμηση, την αξιολόγηση που έγινε το 2013. Το 1980 δεν υπήρχαν αυτά», σημείωσε.

«Η εισήγηση η δική μας ήταν με τιμές του 2013. Η Βουλή ισχυρίζεται ότι καθυστέρησε η κυβέρνηση να πάρει την πρόταση. Αλλά εγώ σας λέω ότι όποτε και να έπαιρνε η κυβέρνηση την πρόταση, όταν θα φθάναμε στο σημείο αν θα είναι 1 τις χιλίοις ή αν θα είναι κλιμακωτό ή άλλως πως κλπ η Βουλή θα οδηγούσε την όλη συζήτηση σε μιαν απεραντοσύνη που ούτε έξι, ούτε 26 ούτε 106 θα μας έφθαναν για να βγούμε από μέσα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε πως αυτή «θα είναι η τελευταία φορά που πάμε με τιμές 1/1/1980. Θα ψηφίσει αντιλαμβάνομαι η Βουλή το Σεπτέμβρη-Οκτώβρη έτσι ώστε από το 2016 θα προχωρήσουμε στη φορολόγηση με τιμές 2013».

Ερωτηθείς πόσο σίγουρος είναι ότι κατά τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, θα γίνει αυτό, ο κ. Χάσικος είπε πως θέλει να πιστεύει «πως κάποια πράγματα, ανεξαρτήτως εκλογών ή άλλων μικροσκοπιμοτήτων, θα πρέπει να αποφασίζονται κατά τρόπο τελεσίδικο».

Κληθείς να πει αν υπάρχει υπολογισμός πόσα χάνει το κράτος από το γεγονός ότι η φορολόγηση γίνεται με τιμές του 1980, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια εκτίμηση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χάσικος είπε πως αυτοί που πληρώνουν αυτό το φόρο δεν θα πληρώσουν περισσότερα από όσα πλήρωναν.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: