10.8.15

Aυτό το δάνειο ποιος θα το πάρει;...


 Τα μυστικά της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια...
Tη συνεργασία της κυβέρνησης με τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων προβλέπει...
- σύμφωνα με πληροφορίες - το σχέδιο του Μνημονίου που βρίσκεται από προχθές στα χέρια της κυβέρνησης και αποτελεί αντικείμενο εντατικής διαπραγμάτευσης.
Το σχέδιο αυτό δεν προβλέπει τη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως θέλει η κυβέρνηση. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας με τους δανειστές, όπως ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή.
Επίσης, οι δανειστές προωθούν τη δυνατότητα να πωλούνται τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες σε ειδικά funds, τα οποία θα αναλαμβάνουν την είσπραξή τους. H κυβέρνηση διαφωνεί και ως προς αυτή την πρόταση.
Ετσι, τα κόκκινα δάνεια τα οποία έχουν φτάσει σχεδόν τα 90 δισ. ευρώ, εξακολουθούσαν και χθες να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του Μνημονίου σε γενικές γραμμές αναφέρει:
1. Τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων πρέπει να χωριστούν, ανάλογα με το αν οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες ή μη βιώσιμες. Για τις βιώσιμες πρέπει να υπάρξει ρύθμιση, βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος. Για τις μη βιώσιμες θα ακολουθηθούν η πτωχευτική διαδικασία και η ρευστοποίηση στοιχείων. Δεν γίνεται ειδική αναφορά στα δάνεια των ιδιωτών.
2. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει έως τα τέλη του χρόνου (σ.σ. έτσι αποφεύγεται το ενδεχόμενο κουρέματος των καταθέσεων). Οι δανειστές πιστεύουν ότι είναι επιθυμητό να μπουν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση ώστε να μη χάσουν οι τράπεζες τα ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά τους και να ενισχυθεί η προοπτική επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα.
3. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η διακυβέρνηση των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ασκείται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, οι δανειστές θέλουν πλήρη ανεξαρτησία του ΤΧΣ.
Οι δανειστές είπαν όχι - τουλάχιστον προς το παρόν - στη δημιουργία ενδιάμεσου φορέα. Το σχέδιο της κυβέρνησης αφορούσε τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε έναν δημόσιο φορέα, αλλά οι δανειστές θεωρούν ότι κάθε τράπεζα πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση των δικών της κόκκινων δανείων.
Eξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημιουργία της bad bank προσκρούει στις αντιρρήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι θα αποτελούσε ένα είδος κρατικής ενίσχυσης.
Τραπεζική πηγή υποστηρίζει ότι οι τράπεζες διαθέτουν ήδη τμήματα που ασχολούνται με τα κόκκινα δάνεια και μπορούν να διαχειριστούν το θέμα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι θα μπορούσε ένας νέος φορέας. Περίπου 5.500 υπάλληλοι απασχολούνται στα σχετικά τμήματα των τραπεζών, λέει η ίδια πηγή. Χαρακτηριστικά επικαλείται το παράδειγμα της Αγροτικής Εκκαθάρισης, η οποία έχει καταφέρει να εισπράττει κάπου 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της με τη βοήθεια της εταιρείας διαχείρισης χρέους Qualco. Μιας εταιρείας που στην ιστοσελίδα της υπερηφανεύεται ότι έχει στα χέρια της το 70% των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα distress funds. Το επόμενο βήμα, εφόσον οι τράπεζες έχουν οι ίδιες τη διαχείριση των δανείων τους, είναι η πώληση μέρους των δανείων αυτών σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν την είσπραξή τους με όποιο τρόπο μπορούν. Oι εταιρείες distress funds, όπως αποκαλούνται, αφού διαχειρίζονται τη «δυστυχία» αγοράζουν τα δάνεια που δεν έχουν ελπίδα να εισπραχθούν - ή έχουν πολύ λίγες πιθανότητες - έναντι χαμηλού ποσοστού της συνολικής αξίας τους (π.χ. 20%).
Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους από τα δάνεια αυτά και μπορούν να κάνουν μια καινούργια αρχή για τη διαχείριση των λοιπών δανείων τους και για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Πάντως, οι τράπεζες θα έβγαιναν εξίσου αν όχι περισσότερο ωφελημένες από τη δημιουργία του ενδιάμεσου φορέα, αν αυτός αγόραζε τα κόκκινα δάνεια σε υψηλότερη τιμή από τα distress funds. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, τον λογαριασμό θα πλήρωναν και πάλι οι φορολογούμενοι.
n Για το θέμα των πλειστηριασμών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία προστασία και οι δανειστές δεν θέλουν αυτό να αλλάξει. Ενδέχεται ωστόσο να υπάρξει κάποιου είδους προστασία, μόνο για την πρώτη κατοικία και μόνο γι' αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Αξιολόγηση
Την Πέμπτη άρχισε η αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών από τα στελέχη της ΕΚΤ που ήρθαν στην Αθήνα. Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου με μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα γίνουν τα stress tests, θα προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και η μεθοδολογία με την οποία θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση...

TANEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: