3.8.15

«Φωτιές» για τα beach party άναψε η Κρήτη και στη Μαγνησία...

Σε παραλίες της Σκιάθου και του Πηλίου τα beachparty αποτελούν τουριστικό προϊόν ...
Αυστηρές οδηγίες στην Κρήτη για απαγόρευση πάρτι στις παραλίες και δυνατής μουσικής, αναστατώνει μέσα στο καλοκαίρι επιχειρηματίες της Μαγνησίας.
Στα...
παράλια της Μαγνησίας φθάνουν τα απόνερα από το  τσουνάμι που προκάλεσαν στην Κρήτη αυστηρές οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών για την απαγόρευση των beach parties και της δυνατής μουσικής στις παραλίες. Σε ακτές της Σκιάθου και του Πηλίου, τα beach party είναι από μόνα τους τουριστικό προϊόν και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία και όχι μόνο. Δυνατή μουσική, χορός στην παραλία, ποτό και κέφι, μπαίνουν στον… πάγο, καταμεσής του καλοκαιριού, με τον τουριστικό κόσμο της Μαγνησίας να δηλώνει αναστατωμένος για μία ακόμη φορά.
Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Το καλοκαιρινό… τσουνάμι ξεκίνησε από τα παράλια της Κρήτης. Με έγγραφό τους προς τους δήμους, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και οι κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες τονίζουν ότι απαγορεύεται η κατάληψη κοινόχρηστης παραλίας και η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων.
Με βάση κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το Μάιο και επαναλαμβάνει παλαιότερες διατάξεις που σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζονται, η χρήση του αιγιαλού επιτρέπεται μόνο για εκμεταλλευτές μπαρ, καντίνες, θαλάσσια σκάφη κ.λπ. Η ΚΥΑ έχει παραληφθεί από τους Δήμους και της Μαγνησίας στις 13 Μαΐου του 2015.
Ενώ απαγορεύεται όμως η διοργάνωση beach party σε δημόσιες παραλίες, όχθες λιμών ή ποταμών, οι ίδιες υπηρεσίες του υπουργείου αναγνωρίζουν ότι ο έλεγχος είναι δύσκολος, καθώς η τοποθέτηση και το ξήλωμα των πρόχειρων δαπέδων στην άμμο, των μικροφωνικών εγκαταστάσεων, διενεργείται συνήθως από την Παρασκευή ή το Σάββατο το βράδυ, αφού κλείσουν οι υπηρεσίες και διαρκούν μέχρι το ξημέρωμα, οπότε ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να εντοπίσει τις παράνομες εργασίες.
Παρόλα αυτά, αν εντοπιστεί εγκαίρως κάτι τέτοιο, το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στους υπαλλήλους του να τραβούν φωτογραφίες και να ζητούν ονόματα, διευθύνσεις και ΑΦΜ όσων διαπράττουν τέτοιες ενέργειες.
Οι αυστηρές οδηγίες απευθύνθηκαν κατ’ αρχήν στην Κρήτη.
Τα απόνερα όμως από το… τσουνάμι φθάνουν μέχρι τα παράλια της Μαγνησίας.
Σύμφωνα με τον τουριστικό κόσμο του νομού, η διοργάνωση beach party αποτελεί από μόνο του ένα τουριστικό προϊόν και χαρακτηρίζει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες ακτές. Σε συγκεκριμένες παραλίες της Σκιάθου και του Πηλίου, τα beach party αποτελούν το… λόγο ύπαρξης των τουριστικών επιχειρήσεων, που δίνουν και μια εναλλακτική νότα στα κλασικά καλοκαιρινά μπάνια. Μάλιστα ένα οργανωμένο πάρτι μπορεί να προσελκύσει εισερχόμενο τουρισμό από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, ακόμη και από Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Υπάρχουν φόβοι ότι οι οδηγίες που απευθύνθηκαν στην Κρήτη ανοίγουν το δρόμο στις ελεγκτικές υπηρεσίες για… καλοκαιρινές επισκέψεις στις ξακουστές -για τα πάρτι που διοργανώνουν- παραλίες.



«Εχουν τρελαθεί»  «Το Υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει τα beach party και τη δυνατή μουσική στις παραλίες. Εχουν τρελαθεί εντελώς στο Υπουργείο. Τους χτύπησε το 23% στο κεφάλι. Ο επιχειρηματίας πληρώνει σε κτηματική υπηρεσία, πληρώνει στο δήμο, πληρώνει πνευματικά, συγγενικά δικαιώματα. Πληρώνει, πληρώνει… Τι ζητούν τώρα κατακαλόκαιρο από τον επιχειρηματία;», η πρώτη αντίδραση δια στόματος αντιπροέδρου Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων. Λεβέντη μέσα από τη σελίδα του στο Facebook.
Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο επιχειρηματικός κόσμος ακριβοπληρώνει το κράτος σε τέλη και φόρους για να μπορέσει να δουλέψει. Και τα πάρτι στην παραλία είναι ένα τουριστικό προϊόν. «Ερχονται να αναστατώσουν ξακουστές παραλίες του νομού, με μια οδηγία», λέει ο κ. Λεβέντης.



«Ο,τι θυμούνται, χαίρονται» «Μέσα στη σεζόν και μετά την ολική καταστροφή που συντελέστηκε στον τουρισμό έως τέλος Ιουλίου έρχονται να επιβάλλουν απαγορεύσεις με άγνωστα κίνητρα. Ο,τι θυμούνται, χαίρονται», αναφέρει ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στο νομό, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού που να καθορίζει τις χρήσεις γης, ώστε κάθε επιχειρηματίας και κάτοικος να γνωρίζει τι προβλέπεται πριν επενδύσει, συνιστά πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα.
Σε κάθε όμως περίπτωση προτρέπει τους ελεγκτές να ασχοληθούν με τους παράνομους που λυμαίνονται τον τουρισμό και στη συνέχεια να πιάσουν τους επιχειρηματίες με  ΑΦΜ και άδειες.



«Ζούμε παρανοϊκές καταστάσεις»   «Είναι παρανοϊκή η κατάσταση. Γενικά  φέτος το καλοκαίρι ζούμε παρανοϊκές καταστάσεις. Το εκάστοτε Υπουργείο, χωρίς να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κάθε επαγγέλματος, βγάζει οδηγίες και εμείς καλούμαστε τα πληρώσουμε τα δικά τους λάθη κάθε φορά. Ο,τι πάμε να χτίσουμε για την τόνωση του τουρισμού, γκρεμίζεται», σχολίασε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου.
 http://www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: