26.8.15

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την Bild για σκοπιμότητα και δημοσκόπηση – φάντασμα...

Ότι η δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στις ελληνικές εκλογές που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα στις 24 Αυγούστου είχε ως εμφανή σκοπιμότητα να επηρεάσει την κοινή γνώμη στην...
Ελλάδα, καταλογίζει στην Bild το ΠΑΣΟΚ με επιστολή του Γραμματέα Επικοινωνίας, Θ. Παπαθεοδώρου.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει ως "αόριστες, γενικόλογες και ανεπαρκείς" τις πληροφορίες του δημοσίευματος, ενώ επισημαίνει ότι "δεν υπάρχει τεκμηριωμένη αναφορά στην ταυτότητα της δημοσκόπησης" και ζητά την δημοσιοποίηση των στοιχείων της εταιρείας που την διηνήργησε.

Ολόκληρη η επιστολή του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

"Προς
το Διευθυντή της εφημερίδας BILD

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2015
κ. Διευθυντά,

Στην εφημερίδα σας, στο φύλλο της 24ης Αυγούστου, υπάρχει δημοσίευμα σχετικά με τις Βουλευτικές Εκλογές στην Ελλάδα. Αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε καθώς και σε ποσοστά Κομμάτων. Οι πληροφορίες του δημοσιεύματος είναι εντέχνως αόριστες, γενικόλογες και ανεπαρκείς, ενώ δεν υπάρχει τεκμηριωμένη αναφορά στην ταυτότητα της δημοσκόπησης.

Η σκοπιμότητα του δημοσιεύματος είναι εμφανής και έχει στόχο να επηρεαστεί η κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Είναι όμως γεγονός ότι, για λόγους ουσιαστικούς και μεθοδολογικούς, στα μέσα Αυγούστου δεν γίνονται δημοσκοπικές έρευνες καθώς τα αποτελέσματα δεν μπορεί να είναι αξιόπιστα και επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας, πολιτικής ηθικής και αλήθειας, η εφημερίδα σας οφείλει να δημοσιοποιήσει  τα στοιχεία της επίμαχης δημοσκόπησης.

Έχει χρέος να ανακοινώσει το όνομα της δημοσκοπικής εταιρείας, το χρόνο διεξαγωγής της έρευνας, την επιστημονική μεθοδολογία, το δείγμα, καθώς και τον εντολέα της έρευνας.

Αν η εφημερίδα σας δεν παραθέσει αυτά τα συγκεκριμένα στοιχεία, τότε θα αποδειχθεί ότι η BILD δημοσίευσε μια προκατασκευασμένη ή πλαστή έρευνα, μια «Έρευνα Φάντασμα».

Σε προεκλογική περίοδο όπως και σε κάθε άλλη, ο σεβασμός στους κανόνες δεοντολογίας, στην αξιοπιστία της έρευνας και της ενημέρωσης αποτελούν βασικά και θεμελιώδη στοιχεία της δημοσιογραφίας. Η παραβίασή τους οδηγεί στην σκόπιμη παραπληροφόρηση και στην καθοδήγηση της κοινής γνώμης. Για τους παραπάνω λόγους σας ζητώ να μου απαντήσετε σχετικά.
 
Με εκτίμηση

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου
Γραμματέας Τομέα Επικοινωνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: