3.8.15

Μετά τις διακοπές, ο Τσίπρας αποφασίζει ...

 ...για εκλογές και συνέδριο...
Η διαπραγμάτευση, αλλά και η προετοιμασία για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο, όπως αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή, είναι τα δύο κεντρικά θέματα που θα απασχολήσουν το Μέγαρο Μαξίμου αυτή την εβδομάδα.  

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να..
επιστρέψει αύριο από τις ολιγοήμερες διακοπές του, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου. Ο πρωθυπουργός δεν έχει προγραμματισμένες διακοπές, παρά μόνο σύντομες «δραπετεύσεις». Όπως έλεγε ο ίδιος σε δημοσιογράφους πριν από μερικές ημέρες, «με τον Σαμαρά ξέρατε ότι θα πάτε διακοπές τουλάχιστον μια βδομάδα τον Δεκαπενταύγουστο, τώρα δεν θα γίνει ούτε αυτό».

Την ίδια γραμμή έχουν, επίσης, κυβερνητικά στελέχη, καθώς οι εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο είναι βέβαιο πως θα καθορίσουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.  

Είναι πιθανόν αύριο να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την οργάνωση του έκτακτου συνεδρίου. Ως εκ τούτου, ούτε τα κομματικά στελέχη δεν πρόκειται να φύγουν με άδειες αυτό το καλοκαίρι, καθώς, πέραν του συνεδρίου, θα πρέπει να συνεδριάσει ξανά έως το τέλος Αυγούστου και η Κεντρική Επιτροπή.

Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, συνέχισε τη σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Είναι χαρακτηριστικό το κείμενο που αναρτήθηκε χθες στην ιστοσελίδα iskra.gr με τον τίτλο «Η κυβέρνηση χορεύει στο ρυθμό της Τερατόικα».

Ανάμεσα στα άλλα, το κείμενο έθιγε τα παρακάτω: «Όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε ολοταχώς, με διαδικασίες-εξπρές, σε ένα νέο τρίτο καταστροφικό μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, ερήμην των πολιτών, ερήμην, ακόμα, και των κομματικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο-τρεις αυγουστιάτικες βδομάδες, όταν ο περισσότερος κόσμος θα προσπαθεί με μύριες δυσκολίες να βρει τρόπους για να κάνει, έστω για μερικές μέρες, διακοπές». 

Πληροφορίες από την Αριστερή Πλατφόρμα αναφέρουν ότι υπάρχουν οι σκέψεις να μην συμμετέχουν τα στελέχη που αναφέρονται σε αυτήν στο έκτακτο συνέδριο, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει και ταυτόχρονη αποχώρηση.

Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης και του «κουαρτέτου». Να σημειωθεί πως η διαπραγμάτευση και το συνέδριο είναι δύο αλληλοσυμπληρούμενα θέματα, που οι εξελίξεις στο ένα θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις στο άλλο. 

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται ακόμα και για μια αλλαγή των σχεδίων σε ό,τι αφορά στο χρόνο της συμφωνίας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι αυτή θα απαιτεί νέα προαπαιτούμενα. 

Επίσης, από τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, δεν βλέπει άλλη διέξοδο από τις εθνικές εκλογές, θεωρείται πως το νέο πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις κάλπες, θα διευκολύνει την υπογραφή μιας συμφωνίας, καθώς και την εφαρμογή της.  

Έτσι, δεν αποκλείεται τελικά να μην υπάρξει συμφωνία έως στις 20 Αυγούστου και αντί γι' αυτό να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μια συμφωνία-«γέφυρα». Η εξέλιξη αυτή θα έφερνε πιο κοντά τη διενέργεια εθνικών εκλογών, αλλά και τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση συμφωνίας-«γέφυρας», η κυβέρνηση θα έχει την επιλογή να προσπεράσει την σκόπελο της Βουλής, όπως έκανε και με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. 

Έτσι, θα αποφευχθεί η έκφραση αποδοκιμασίας, τουλάχιστον κοινοβουλευτικά, η οποία θα δεσμεύει τον πρωθυπουργό να πάρει και κομματικές αποφάσεις. Άλλωστε, τόσο κυβερνητικά στελέχη, όσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν σκοπεύει να παραμείνει πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με την ανοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης.  

«Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Πέμπτης. 

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: