23.8.15

Προετοιμάζει πολιτικό πραξικόπημα ο Ερντογάν…

"Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πολιτικό πραξικόπημα" είπε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάνοντας έναν...
παραλληλισμό με τα τρία στρατιωτικά πραξικοπήματα που έχουν γίνει στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας (το 1960, το 1971 και το 1980).

"Κανένας νόμος δεν τηρείται αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία, η δημοκρατία έχει ανασταλεί, όπως και το Σύνταγμα" είπε ο Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα και η οποία μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν, που κυβερνά τη χώρα εδώ και 13 χρόνια, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις εκλογές της 7ης Ιουνίου και υποχρεώθηκε να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως ούτε το CHP (που έλαβε ποσοστό 25% στις εκλογές) ούτε το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, 16,3% στις εκλογές) συμφώνησαν να συνεργαστούν με το ΑΚΡ.

Κατά το CHP ο Ερντογάν σκόπιμα φρόντισε να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με την ελπίδα ότι το κόμμα του θα πετύχει καλύτερα αποτελέσματα. Το κόμμα του Κιλιντσάρογλου κατηγορεί τον πρόεδρο ότι παραβίασε το Σύνταγμα καθώς δεν του έδωσε την ευκαιρία να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

"Από τις 7 Ιουνίου, και το έθνος μας είναι μάρτυρας, δεν παραβιάσαμε ούτε το Σύνταγμα ούτε τους ισχύοντες νόμους" τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: