18.8.15

Κρύβεται πίσω από τα ΜΑΤ...

Eπεισόδια μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας
Δέσμιος μιας πολιτικής αντίληψης που αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα σχεδόν αποκλειστικά σαν θέμα ασφάλειας και θεωρεί την αστυνομία και τον στρατό τούς κατεξοχήν αρμόδιους να το διαχειριστούν, ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης έστειλε επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας του να...
παραμείνουν στο νησί οι δυνάμεις των ΜΑΤ που μεταφέρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο δήμαρχος επικαλείται το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί στο νησί, καθώς οι μη Σύροι πρόσφυγες, για τους οποίους δεν προβλέπεται η δυνατότητα φιλοξενίας στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εξακολουθούν να ζουν σε επισφαλείς συνθήκες περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους στο Αστυνομικό Τμήμα.

Ο δήμαρχος ζητά να ταυτοποιούνται στο πλοίο όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, τη στιγμή που οι Σύροι, η μεγαλύτερη προσφυγική ομάδα, υποβάλλονται απλώς σε καταγραφή και παραπέμπονται για την πλήρη ταυτοποίησή τους στην Υπηρεσία Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα, ακριβώς για να επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση του νησιού.

Στην επιστολή του, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας» και ζήτησε την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και των δυνάμεων αποτροπής, επικαλούμενος φόβους «για την είσοδο ακραίων στοιχείων στον ευρωπαϊκό χώρο».

Ενταση σημειώθηκε χθες και στη Λέσβο, όπου πρόσφυγες ζητούσαν από την αστυνομία, η οποία δεν διαθέτει επαρκείς δυνάμεις για τον σκοπό αυτό, να επιταχυνθεί η διαδικασία ταυτοποίησης.

Στο μεταξύ, μετά την αναχώρηση περίπου 4.500 προσφύγων από τη Λέσβο με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια την Παρασκευή και το Σάββατο, αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των αναχωρήσεων, καθώς τα εισιτήρια των πλοίων είναι κλεισμένα μέχρι το τέλος του Αυγούστου από εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: