27.8.15

Το κατά... Αθανασίου Σύνταγμα...

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου

Αντα Ψαρρά

Με την επίκληση του Συντάγματος, η Ν.Δ. και ο π. υπουργός Χ. Αθανασίου προσπάθησαν να αιτιολογήσουν την αντίθεσή τους στον ορισμό ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου. Το Σύνταγμα προβλέπει σαφώς ότι...
υπηρεσιακός πρωθυπουργός ορίζεται ένας εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας: Αρειος Πάγος, ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στην προκειμένη περίπτωση η Βασιλική Θάνου είναι η μόνη εκλεγμένη πρόεδρος στην τρέχουσα περίοδο και επομένως η μόνη ανώτατη δικαστικός με βάση το Σύνταγμα που μπορεί να γίνει υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο υπουργός Δικαιοσύνης προτείνει τις λίστες των εκλόγιμων ανώτατων δικαστικών προέδρων και αντιπροέδρων στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο εγκρίνει και στη συνέχεια αποστέλλει τις λίστες στη Βουλή. Η διάσκεψη των προέδρων καλείται να γνωμοδοτήσει (όχι πάντως δεσμευτικά). Ο κατάλογος επιστρέφει στο υπουργικό συμβούλιο για την τελική εκλογή.

Στις 26.5.2015 ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε εγκαίρως στο υπουργικό συμβούλιο τις επτά λίστες με τους δικαστές (4 για προέδρους και 3 για αντιπροέδρους) με την προθεσμία να λήγει στις 30/6. Το υπουργικό συμβούλιο στις 8.6.2015 έστειλε τις λίστες στη Βουλή, η οποία για διάφορους λόγους καθυστέρησε τις διασκέψεις, με αποτέλεσμα να εξεταστεί και να εγκριθεί η επιλογή της Βασιλικής Θάνου και λίγο αργότερα των άλλων δύο, ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις δεν έγιναν οι διασκέψεις, με αποτέλεσμα να παρέλθει το επιβαλλόμενο περιθώριο των δύο μηνών.

Ο νόμος προβλέπει ότι το υπουργικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει και να ορίσει τους δικαστές, ακόμα και αν δεν υπάρχει η γνωμοδότηση της διάσκεψης των προέδρων. Τελικά εξελέγη μόνο η Βασιλική Θάνου (και με τη γνωμοδότηση της Βουλής) μέρα μεσημέρι κι όχι μεταμεσονύκτια, όπως ψευδώς γράφτηκε σε ιστολόγιο και «υιοθετήθηκε» από τον κ. Αθανασίου. Προφανώς δε, λόγω των επικείμενων εκλογών, το υπουργικό συμβούλιο για λόγους δεοντολογικούς δεν προχώρησε στην εκλογή των υπολοίπων.

Η ιστορία όμως αυτή έχει πολιτική... ουρά. Ηδη από την εκλογή της ως προέδρου του Αρείου Πάγου, ο κ. Αθανασίου είχε... δυσανασχετήσει υποστηρίζοντας ότι η κ. Θάνου δεν ήταν η αρχαιότερη. Ομως ο συνταγματικός νομοθέτης δεν επιβάλλει την αρχαιότητα, μια και τότε θα μπορούσε να αποφασίζει για το ποιος θα γίνει πρόεδρος ένας υπάλληλος της γραμματείας, που απλά θα συμβουλευόταν την επετηρίδα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: