5.8.15

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποπληρώσει το χρέος...



Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου στο εντευκτήριο του κοινοβουλίου, για τον απολογισμό του έργου της Βουλής. Η συνέντευξη άρχισε με 45 λεπτά καθυστέρηση στις 16.15, ενώ ήταν...
προγραμματισμένη στις 15.30.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, με την έναρξη της ομιλίας της, αναφέρθηκε στην  επιτροπή Αλήθειας του Χρέους, της οποίας ηγείται, σημειώνοντας ότι σήμερα συμπληρώνονται και έξι μήνες από την ανάληψη της Προεδρίας της Βουλής από την ίδια. «Ήταν μια Επιτροπή ανοιχτή στην κοινωνία, λειτούργησε με ειδικό καθεστώς, όχι όπως συνήθως ισχύει το εκάστοτε ειδικό καθεστώς, αλλά με τη θετική του έννοια» ανέφερε.

Χαρακτήρισε «παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και απεχθές» το ελληνικό δημόσιο χρέος, «πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να το πληρώσει» όπως τόνισε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι τα συμπεράσματα της Επιτροπής «είναι ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων που εκφράζουν κυρίως εκπρόσωποι διαπλοκής της χώρας που αντιλαμβάνονται ότι αυτό το πόρισμα αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη για τη θυματοποίηση του ελληνικού λαού».

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση έκανε λόγο για εκβιασμό εκ μέρους της τρόικας, που επέτειναν με τις κλειστές τράπεζες, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπου ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο «με το μαχαίρι στο λαιμό»: «Επέλεξα να αναφερθώ στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας, κανένα κοινοβούλιο δεν πρέπει να αποφασίζει με το μαχαίρι στο λαιμό και με τις τράπεζες κλειστές. Η τρόικα εκβίασε μετά την Κύπρο και την Ελλάδα να αποφασίζει με το μαχαίρι στο λαιμό και τις τράπεζες κλειστές».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις γερμανικές οφειλές, τονίζοντας ότι με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 278 έως 340 δισ. ευρώ. Προανήγγειλε, μάλιστα, νέες κινήσεις το επόμενο διάστημα για να αναδειχθεί η επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και συγκεκριμένα:

Θα πραγματοποιηθεί κεντρική συζήτηση στις 30 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής για τους μαρτυρικούς τόπους στην Ελλάδα.
Η κατάθεση του προκαταρκτικού πορίσματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να αξιοποιηθεί.
Θα συνεχιστεί η διαδικασία ενημέρωσης των κοινοβουλίων για τις εργασίες αυτής της επιτροπής.
Δέσμευσα και τον γερμανό ομολογό μου για να δεχθεί η Bundestag την επιτροπή. Σε αυτή την αξίωση αναφέρθηκε και μέλος ανωτάτου δικαστηρίου της Γερμανίας.

Επιπλέον, αναφερόμενη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο της Siemens, επιτέθηκε εκ νέου στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και στην άρνησή του να προσέλθει να δώσει εξηγήσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ΠτΒ τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο θα κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε ο κ. Στουρνάρας να προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής, ως οφείλει.


Στα αρνητικά του απολογισμού δεν μπορω να μην αναφέρω τη έλλειψη συνεργασία με την επιτροπή διαφάνειας για την υπόθεση Siemens, του κύριο Στουρνάρα, ο οποιος δεν έδωσε στοιχεία και αρνήθηκε να προσέλθει,με δεδομένο το ρόλο του ως υπουργού που υπέγραψε τον συμβιβασμό με την εταιρεία και αρνήθηκε να προσέλθει στην επιτροπή Δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Οφείλω να αναγγείλω ότι η μη προσέλευση προσώπου και η έλλειψη συνεργασίας δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν οι διαδικασίες και ο νυν διοικητής να προσέλθει ως οφείλει και να χορηγήσει τα στοιχεία όπως οφείλει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: