16.8.15

Ολα από την αρχή...

 Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί αν και πότε θα κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Υπάρχει η σχετική πληροφορία από επίσημες διαρροές που έγιναν αμέσως μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και εξελίσσεται η σχετική συζήτηση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

 Οπως όλα δείχνουν...
η απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών θα καθορισθεί αφού θα έχουν γίνει οι αναγκαίες ψηφοφοφορίες στα κοινοβούλια κρατών μελών της ευρωζώνης, έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση και έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες. Στο σημείο αυτό υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: Οσο συντηρείται η πολιτική αβεβαιότητα εδώ τόσο συγκρατούνται οι εταίροι ως προς την απελευθέρωση της χρηματοδότησης και όσο συντηρείται το πρόβλημα ρευστότητας τόσο ενισχύεται η πολιτική αστάθεια.

Η ευθύνη της διάσπασης

Με το που ακούστηκε ότι μπορεί να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τη μεθεπόμενη Κυριακή, ζωήρεψε η συζήτηση για το ενδεχόμενο να πέσει η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς από βουλευτές της Αριστεράς. Οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν κατά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να χρεωθούν την ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, όμως το πώς θα διαμορφωθούν τα πολιτικά συμπεράσματα δεν εξαρτάται από τις προθέσεις ούτε από τις δηλώσεις των εμπλεκομένων. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι όλοι όσοι ψήφισαν ΟΧΙ ή ΠΑΡΩΝ (32+11) δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Κάθε άλλο. Ειδικά για τους “παρών” θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης όπως και κάποιοι από τους “όχι” αλλά προφανώς δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το αν θα διασφαλιζόταν ή όχι το 151.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη καταστήσει σαφές πως θεωρεί όλους όσοι καταγγέλλουν τη συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία κρατά τη χώρα στην ευρωζώνη, ως υποστηρικτές της δραχμής και, επομένως, διευκολύνουν τους σχεδιασμούς του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε για Grexit. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, είπε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι ανάμεσα σε μνημόνιο με ευρώ και σε μνημόνιο με δραχμή.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του tvxs.gr, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: