7.8.15

ΚΥΠΡΟΣ: Αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για έκδοση Διατάγματος Απαλλαγής Οφειλών...


Λευκωσία: Τίθεται σήμερα σε εφαρμογή το άλλο μέρος του Πλαισίου Αφερεγγυότητας ((Προσωπικά Σχέδια Αποπληρωμής και Διάταγμα Απαλλαγής Οφειλών) που αφορά την υποβολή αίτησης για την έκδοση από το Δικαστήριο Διατάγματος Απαλλαγής Οφειλών μέχρι 25.000 ευρώ.

Σε...
δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης είπε ότι η Υπηρεσία, η οποία αποτελεί μέρος του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, του Υπουργείου Ενέργειας, έχει αναρτήσει σήμερα στην ιστοσελίδα της (Έφορος Εταιρειών και Επίσημος Παραλήπτης) τα έντυπα των αιτήσεων που θα μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες για εξασφάλιση Διατάγματος Απαλλαγής Οφειλών (ΔΑΟ), ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για υποβολή αίτησης απαλλαγής οφειλών και “θα υφίσταται για πάντα σύμφωνα και με τη σχετική νομοθεσία”.

«Οι συμπολίτες μας μπορούν να αξιοποιήσουν το δικαίωμα αυτό που τους δίνει ο νόμος και σε μεταγενέστερο στάδιο και δεν υπάρχει λόγος βιασύνης», σημείωσε ο κ. Καροτσάκης.

Ανέφερε επίσης ότι έχει ετοιμαστεί και οδηγός ενημέρωσης των πολιτών τους οποίους θα καθοδηγεί σε σχέση με τον τρόπο συμπλήρωσης της αίτησης και στο πώς να διαπιστώσουν κατά πόσον είναι επιλέξιμοι ή όχι.

Σημείωσε ότι όλα τα ενημερωτικά στοιχεία βρίσκονται και σε έντυπη μορφή και οι πολίτες μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα γραφεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας.

Ο κ. Καροτσάκης είπε ακόμη ότι η Υπηρεσία έχει ζητήσει και θα έχει τη συνεργασία 30 από τους συνολικά 45 συμβούλους αφερεγγυότητας, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έκδοση ΔΑΟ.

Αυτοί οι σύμβουλοι αφερεγγυότητας, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι κάποιας λογικής αμοιβής, θα αξιολογούν, θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν τους πολίτες στη συμπλήρωση των εντύπων του Σχεδίου απαλλαγής οφειλών, πρόσθεσε.

Τέλος, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας είπε στο ΚΥΠΕ ότι ο κατάλογος με τους 30 συμβούλους αφερεγγυότητας και τα στοιχεία επικοινωνίας τους είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία χρεώστης είναι επιλέξιμος για έκδοση Διατάγματος Απαλλαγής Οφειλών, εάν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μεταξύ άλλων, έχει μηνιαίο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα, που υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (5), διακόσια ευρώ (€200) ή λιγότερο, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που υπολογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (6), αξίας χιλίων ευρώ (€1.000) ή λιγότερο και έχει τη συνήθη διαμονή του στη Δημοκρατία.

Επίσης, είναι, λαμβανομένων υπόψη των παραγόντων που προβλέπονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου (5), αφερέγγυος και είναι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει να είναι αφερέγγυος μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία αίτησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, «επιλέξιμο χρέος» σημαίνει, μεταξύ άλλων, το χρέος πιστωτικής κάρτας, παρατράβηγμα ή ανεξασφάλιστο δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα ή άλλη οντότητα που εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και χρέος για την πληρωμή ενός ή περισσοτέρων λογαριασμών σε σχέση με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή τηλέφωνο.

Νοείται ότι, κατά τον υπολογισμό του ύψους των επιλέξιμων χρεών δεν συνυπολογίζονται μη εξακριβωμένα ποσά που δυνατό να προκύψουν για το χρεώστη λόγω εγγύησης ή άλλης ανεξασφάλιστης υποχρέωσης που υπέγραψε για ένα τρίτο πρόσωπο.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: