22.8.15

Θα χρειαστεί δημοκρατική αντίσταση...

Συνέντευξη Φωτίου στη "La Repubblica"...
Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, αναφέρεται στο περιεχόμενο της συμφωνίας με τους δανειστές, στην απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει πρόωρες εκλογές και στους...
κύριους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υποβάλει παραίτηση και να ζητήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, η κυρία Φωτίου θεωρεί πως ήταν «δύσκολη αλλά σωστή», αφού «εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση δεν είχε, πλέον, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία να μπορεί να βασισθεί».

Σε ερώτηση της Λα Ρεπούμπλικα, αν η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει, η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης απαντά: «αντικειμενικά, αναγκασθήκαμε να βρούμε έναν πολύ δύσκολο συμβιβασμό. Ήταν εν μέρει μια ήττα και θα ήταν χαζό να μην το παραδεχθούμε. Αλλά στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις θα επιστρατεύσουμε όλη μας την δύναμη για να βελτιώσουμε την εφαρμογή των μνημονίων. Θέλουμε να δώσουμε νέα ώθηση στην παραγωγική δραστηριότητα, να καταπολεμήσουμε την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, να σπάσουμε την σχέση πολιτικής και μπίζνες. Είμαστε πάντα με το μέρος των λαϊκών τάξεων, είμαστε πάντα μια ριζοσπαστική αριστερά, και κατά συνέπεια θέλουμε να επαναλάβουμε ότι θα πληρώσει όποιος μπορεί να το κάνει, όποιος διαθέτει τα μέσα».

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση αν η συμφωνία θα έχει αποτέλεσμα, σε οικονομικό επίπεδο, η υπουργός προσθέτει:

«το πρόγραμμα έχει πολλές παράλογες πλευρές και προσπαθεί να μας απομακρύνει από τον κόσμο που αποτελεί και το σημείο αναφοράς μας, τα λαϊκά στρώματα. Αναφέρομαι, για παράδειγμα, στα μέτρα που αφορούν τους χαμηλοσυνταξιούχους. Για τον λόγο αυτό θα χρειασθεί μια δημοκρατική αντίσταση, για να τροποποιηθεί η συμφωνία, η πρόκληση που μας περιμένει είναι ακριβώς αυτή, θα της δώσουμε νέα δυναμική».

Σε σχέση, δε, με την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεανώ Φωτίου καταλήγει: «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να επανενώσει μια διχασμένη αριστερά μετά από σαράντα χρόνια. Οι ρήξεις δεν δημιουργούν ποτέ νέες επαναστατικές πρωτοπορίες, αλλά- το λέω με την εμπειρία μου, ως κομμουνίστρια με ενεργό συμμετοχή στην πολιτική- αφήνουν χιλιάδες συντρόφους σπίτι, θυμωμένους. Για τον λόγο αυτό κρίνω ότι θα έπρεπε να μείνουμε ενωμένοι και θεωρώ λανθασμένη την διάσπαση. Η κατάσταση ήταν ιδιαίτερη, νομίζω πως είναι σαφές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: