6.8.15

Το αυριανό μενού των διαπραγματεύσεων...

Στην πιο κρίσιμη καμπή από την έναρξή τους μπήκαν οι συνομιλίες με τους θεσμούς στην Αθήνα. Εμπλοκή φαίνεται πως έχει ανακύψει όμως στις...
συζητήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ σήμερα ξεκινούν οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σενάριο που θα κρίνει αν «βγαίνει» το ελληνικό πρόβλημα.

Μετά από μία εβδομάδα ζυμώσεων στην Αθήνα, κυβέρνηση και Κομισιόν μιλούν για συμφωνία και νέο δάνειο έως 20 Αυγούστου. Αυτό θα κρίνει εν πολλοίς όμως στα τεχνικά κλιμάκια, στα οποία είναι αφιερωμένη η σημερινή ημέρα. Ωστόσο τα πρώτα εμπόδια και διχογνωμίες ήδη φάνηκαν και αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο για να μην οδηγήσουν σε τέλμα τις συζητήσεις.

Τα θέματα που χωρίζουν τη στιγμή αυτή κυβέρνηση και δανειστές είναι:

- Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: η κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων προνοιακών επιδομάτων, εξελίσσεται σε ένα από τα δύσκολα θέματα της διαπραγμάτευσης. Η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς θα γινόταν χθες το απόγευμα, αλλά τελικώς ακυρώθηκε. Αν και δεν ανανοινώθηκαν οι λόγοι, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες υπήρχε πυρετός διαβουλεύσεων στην κυβέρνηση για εξέταση της κατάστασης και εξεύρεση λύσεων. Όπως έλεγε στο protothema.gr ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στην διαπραγμάτευση, ούτε και σήμερα οι συνθήκες θα επιτρέψουν να γίνουν συζητήσεις.



- Το μακροοικονομικό σενάριο: από σήμερα αρχίζουν οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια. Χωρίς αυτό καμία συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει αλλά είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορεί να διαφωνήσουν ακόμα και οι θεσμοί μεταξύ τους. Θα πρέπει να υπολογιστεί η ύφεση και να κριθεί αν στην κατάσταση που είναι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναλάβει να εκπληρώσει τους νέους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Στο βάθος των συζητήσεων αυτών κρύβεται πάντα η μόνιμη διχογνωμία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων δανειστών για «κούρεμα» ή άλλου τύπου ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το ΔΝΤ έχει «απειλήσει» πάντως να μην εμπλακεί στο νέο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα (πχ επιμήκυνση διάρκειας πληρωμών για έως και ...60 χρόνια).

Προβλήματα, αλλά όχι ανυπέρβλητα, καταγράφονται ακόμα για:

- Τα «κόκκινα δάνεια»: η κυβέρνηση φαίνεται πως αφήνει στην άκρη τα σχέδια για bad bank όπου θα καταλήξουν τα «κακά» δάνεια, αλλά οι δανειστές δεν έχουν πει ακόμα «ναι» στις υπόλοιπες ελληνικές προτάσεις.

- Το νέο υπερ-Ταμείο: δεν υπάρχει διαφωνία πως θα φτάνει στα 50 δισ.ευρώ. διχογνωμίες υπάρχουν όμως για το ποιας μορφής νομική υπόσταση θα λάβει το νέο Ταμείο και τι θα γίνει με τις αποκρατικοποιήσεις που «τρέχει» ήδη το ΤΑΙΠΕΔ. Οι εισηγήσεις κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση, αλλά δεν θεωρείται πρόβλημα που μπορεί τελικά να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι για τα δύο "αγκάθια'' που ανέκυψαν, δηλαδή το εγγυημένο εισόδημα και το μακροοικoνομικό σενάριο, οι συζητήσεις που ήταν να γίνουν χθες και σήμερα μεταφέρονται για αύριο.

Συγκεκριμένα, τα τεχνικά κλιμάκια θα συζητήσουν Παρασκευή και Σάββατο δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, ενώ την Παρασκευή (ή το Σάββατο αν παραμένουν οι δυσκολίες), θα συζητηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια συζήτησαν για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και για:

- Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών: συμφωνείται ότι πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσα στο 2015, για να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων. Οι αποφάσεις όμως εξαρτώνται και από τις λύσεις που θα συμφωνηθούν για τα κόκκινα δάνεια.

- Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων: χθες συζητήθηκαν οι δράσεις για απελευθέρωση των επαγγελμάτων του συμβολαιογράφου και των δκαστικών επιμελητών. Η κυβέρνηση φαίνεται να συμφωνεί στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και των δανειστών.

- Εργασιακά: τα προβλήμα «επιλύεται» με μία συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων από τον Οκτώβριο και μετά, αφήνοντας όμως προσωρινά κατά μέρος τη συζήτηση για το περιεχόμενο και τους όρους τους. Στη συζήτηση η κυβέρνηση βάζει και εισηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων που έχει αντιταχθεί στα Μνημόνια όπου εφαρμόστηκαν, αλλά και οι δανειστές ζητούν τη γνώμη του ΙΟΒΕ και της ΤτΕ.

- Φορολογία: Η κυβέρνηση φαίνεται να δέχεται τώρα αλλαγές –και αναδρομικά ακόμη- για τις ρυθμίσεις χρεών με τις 100 δόσεις. Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα για τη μεταβίβαση του ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση στην ημι-ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Συμφωνία υπάρχει στις δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: