6.8.15

Σε τρεις δόσεις η αναδρομική εισφορά στις συντάξεις...

Ανοιχτές τράπεζες Σε τρεις ισόποσες δόσεις, από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί τελικά η αναδρομική παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οπως... τονίζεται σε νέα εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εργασίας, η απόφαση που περιλαμβάνεται στον πρόσφατο νόμο (4334/2015) για αύξηση του ποσοστού εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, από 4% σε 6%, ισχύει κανονικά από την 1η Ιουλίου 2015.

Ομως η αναδρομική περικοπή για τις εισφορές που παρακρατήθηκαν στην καταβολή των συντάξεων Ιουλίου και Αυγούστου δεν θα γίνει στις συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου, όπως είχε αρχικά αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αντίθετα θα γίνει σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου.

Προφανώς στο υπουργείο Εργασίας επανεξέτασαν τις αντιδράσεις που προέκυψαν λόγω της αρχικής απόφασης που έκανε λόγο για άμεση αναδρομική παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς και επέλεξαν να υπαναχωρήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας τονίζει ότι η αυξημένη εισφορά υπολογίζεται «επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης». Αντίθετα για την επικουρική ασφάλιση τονίζεται ότι από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2015, θεσπίζεται εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε ποσοστό 6%, η οποία παρακρατείται όμως από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: