27.8.15

ΚΥΠΡΟΣ: Διψήφιο αριθμό κριτηρίων για το περιουσιακό υπέβαλε η ε/κ πλευρά...

Λευκωσία: «Η προσπάθεια της πλευράς μας είναι να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος...
απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων επεσήμανε ότι «αποτελεί λανθασμένη επιλογή να τοποθετούμαστε από τώρα επί ενός σχεδίου που δεν έχουμε ενώπιον μας».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φαίνεται πως θα μεταφέρεται το περιουσιακό στην επιτροπή που θα συσταθεί για το θέμα αυτό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι εκείνο που έχει συμφωνηθεί είναι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία. «Θέλω να επαναλάβω τη σημασία αυτής της συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη θέση της τουρκικής πλευράς. Από κει και πέρα συζητούνται αυτή τη στιγμή τα κριτήρια που θα καθορίζουν το συγκεκριμένο θέμα, δεν υπάρχει συμφωνία και είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση των ηγετών. Και είναι μέσα από τον καθορισμό και την ενδεχόμενη συμφωνία επί πολύ συγκεκριμένων κριτηρίων που θα λαμβάνει αποφάσεις η επιτροπή», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν τα κριτήρια θα είναι έτοιμα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κάθε πλευρά έχει υποβάλει τα δικά της κριτήρια. «Μπορώ να σας αναφέρω ότι είναι διψήφιος ο αριθμός των κριτηρίων που έχει υποβάλει η δική μας πλευρά. Αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση και όταν υπάρξει συμφωνία επί των συγκεκριμένων κριτηρίων θα γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις. Είναι ένα δύσκολο θέμα, ένα σημαντικό θέμα και ευελπιστούμε ότι μέσα από το διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καταλήξουμε σε σχετική συμφωνία», είπε ο Εκπρόσωπος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία προσπαθεί να αποδομήσει τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη και να παραπεμφθεί το θέμα στην επιτροπή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα δεν παραπέμπεται στην επιτροπή. «Η επιτροπή θα λειτουργήσει βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θα συμφωνηθούν και αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για τα συγκεκριμένα κριτήρια», ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές επικρίσεις από πλευράς κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το μήνυμα προς όλα τα κόμματα και προς το σύνολο του κυπριακού λαού είναι ότι μια λύση στο πλαίσιο, στο οποίο γίνεται ο διάλογος - και που είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου - θα είναι επιτυχία για όλους μας, ενώ μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι αποτυχία για όλους μας. «Γι’ αυτό, το κάλεσμα είναι προς όλους για να εργαστούμε μαζί μέσα από ένα διάλογο, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια δεδομένα τα οποία μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Υπάρχει δουλειά μπροστά, υπάρχει σκληρή διαπραγμάτευση και αναλόγως των εξελίξεων και αν υπάρχουν σχετικές συμφωνίες, θα γίνονται και ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Και όλοι θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα», διευκρίνισε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές κομμάτων περί λαϊκισμού από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «γίνονται καθημερινά δηλώσεις, ασκείται καθημερινή κριτική. Η κοινωνία ενημερώνεται είναι μπροστά από όλους μας και θα τοποθετηθεί βάσει συγκεκριμένων δεδομένων».

«Είναι λανθασμένη η επιλογή να τοποθετούμαστε από τώρα με ένα ‘ναι’ ή με ένα ‘όχι’ σε ένα σχέδιο το οποίο δεν έχουμε ενώπιον μας. Εμείς, εκείνο που πράττουμε είναι για να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έτσι ώστε να έχει και ένα θετικό αποτέλεσμα σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Επεσήμανε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο με το οποίο ο ίδιος δεν συμφωνεί και δεν ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια: