15.8.15

Τρία «αγκάθια» στη συμφωνία για την Ελλάδα...


..."βλέπει" η WSJ...
Τρία βασικά εμπόδια στη συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών βλέπει η "Wall Street Journal", που σε σημερινό της δημοσίευμα χαρακτηρίζει «σχοινί διάσωσης» την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Τα εμπόδια είναι  ένα πολιτικό, ένα οικονομικό και ένα...
χρηματοπιστωτικό.


«Η μεγάλης κλίμακας ανταρσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της Παρασκευής δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προκηρύξει εκλογές σύντομα. Αυτό θα μπορούσε ξανά να καθυστερήσει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η συμφωνία, όπως και τις ενέργειες των άλλων χωρών της ευρωζώνης για τη μείωση του φορτίου του χρέους της Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα εξηγώντας το πολιτικό εμπόδιο που φέρνει η συμφωνία.

Το οικονομικό εμπόδιο σύμφωνα με την εφημερίδα είναι το γεγονός ότι πρέπει να εφαρμοστούν δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό, οι οποίες θα προκαλέσουν περισσότερο πόνο στην οικονομία και τους πολίτες. «Το πρόγραμμα διάσωσης προβλέπει συρρίκνωση 2,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος, που θα ακολουθηθεί από μείωση 1,3% την επόμενη χρονιά», γράφει.

Τέλος το χρηματοπιστωτικό εμπόδιο έγκειται στο γεγονός ότι η συμφωνία προβλέπει ότι οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι τριων ελληνικών τραπεζών θα έχουν απώλειες πριν ανακεφαλαιοποιηθούν. «Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που ήδη παραπαίει από τα capital controls, τα οποία είναι απίθανο να αρθούν σύντομα», σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: