26.8.15

Τσίπρας: Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλά και έχει κάνει αναστροφές...

 Αισθάνομαι πολύ άνετα που μπορώ να λογοδοτήσω στους πολίτες...
Για «αναστροφές» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Alpha, αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη...
δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι  «συμφωνούμε με το 70% του μνημονίου», είπε: 
Ο κ. Βαρουφάκης έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει τόσες αναστροφές.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε:
Όταν ο κ. Βαρουφάκης μου είπε για το σχέδιο του Σόιμπλε περί Grexit συνειδητοποίησα τι είχε στο μυαλό του. Και το εναλλακτικό σχέδιο των συντρόφων μου φαίνεται πως ήταν το εναλλακτικό σχέδιο του αντιπάλου.
Αισθάνομαι πολύ άνετα που σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μπορώ να λογοδοτήσω στους πολίτες, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πάλεψα όσο πιο σκληρά μπορούσα για το δίκαιο της χώρας, σημείωσε και τόνισε ότι είναι περήφανος για τη διαπραγμάτευση.
 Ο Αλέξης Τσίρπας επισήμανε ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή» προσέθεσε.
Δήλωσε επίσης ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. «Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική», σημείωσε. 
Ερωτηθείς για το μνημόνιο ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι σε αρκετά σημεία προβληματικό ωστόσο το δεύτερο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Εφαρμόζω αλλά δεν υιοθετώ τα μέτρα της συμφωνίας, πρόσθεσε και παραδέχτηκε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις κυρίως στο Δημόσιο για να γίνει πιο αποτελεσματικό.
Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία. Μνημόνιο με μνημόνιο έχει διαφορά. Όσοι θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μειοψηφία.
Ο κ. Τσίπρας σχετικά με την συμφωνία της 12ης Ιουλίου διευκρίνισε ότι: «Είχα μπροστά μου στην ευρωσύνοδο ένα κρίσιμο δίλημμα. Και που η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε πρόθεση να εκδικηθεί. Η Ευρώπη έχει θεσμικό έλλειμμα δημοκρατίας. Έδωσα σκληρή μάχη και μία μάχη απέναντι σε συσπειρωμένες δυνάμεις που ήθελαν να εκδικηθούν πιέζοντάς μας σε μία έξοδο από το ευρώ. Από την άλλη όμως υπήρχε συμπαράσταση από κάποιες μεγάλες δυνάμεις και χώρες που πίστευαν πως εάν φεύγαμε από το ευρώ οι αγορές θα έψαχναν το επόμενο θύμα». 
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ρήξη δεν ήταν προγραμματική επιλογή και δεν ήταν ούτε τελική επιλογή διότι η πάλη πρέπει να δοθεί μέσα στην Ευρώπη και όχι έξω από αυτή. Δεν είναι αριστερή επιλογή η επιστροφή στη δραχμή.
«Δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ και είχαμε μάλλον υπερτιμήσει την δύναμη της αλλαγής. Η μεγάλη διάψευση για μένα ωστόσο ήταν όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης μου μετέφερε την πρόταση του κ. Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». Στην Σύνοδο πριν το δημοψήφισμα βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα διχασμένο ευρωκοινοβούλιο, η ΕΕ άλλαξε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 
Αιχμές ωστόσο άφησε ο κ. Τσίπρας για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τις δηλώσεις του κατά τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι «ο κ. Βαρουφάκης έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει τόσες μεταστροφές». 
Το περιεχόμενο των Μνημονίων δεν είναι το ίδιο, επειδή αποκαλούνται με το ίδιο όνομα. Το 1o Μνημόνιο περιελάμβανε μέτρα 40 δισ, ή 17 δισ ετησίως. Το 2o Μνημόνιο περιελάμβανε 25 δισ. μέτρα, η 10 δισ. ετησίως, εξήγησε...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: