8.8.15

Πορτογαλία: Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων...


Μειώνεται η διαφορά ανάμεσα στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) στην Πορτογαλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα.

Σύμφωνα με...
το μηνιαίο βαρόμετρο του ινστιτούτο Eurosondagem, που δημοσιεύθηκε από την εβδομαδιαία εφημερίδα Expresso, η διαφορά των δύο πλευρών δεν είναι πλέον παρά 1,5 μονάδα, εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος.

Συγκεκριμένα, το PS, το οποίο θεωρείτο για μεγάλο χρονικό διάστημα το φαβορί για τη νίκη στις εκλογές βάσει των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, εξασφαλίζει το 36,3% στην πρόθεση ψήφου, έναντι του 34,8% που συγκεντρώνει ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD, κεντροδεξιά) και του CDS (δεξιά).

Κανένα από τα δύο στρατεύματα δεν μοιάζει ικανό να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου, ούτε ο σοσιαλιστής υποψήφιος Αντόνιου Κόστα αποδέχονται την ιδέα να σχηματιστεί ένας «μεγάλος συνασπισμός» με την συμμετοχή των PSD, CDS και PS.

Ο Πάσους Κοέλιου διεξάγει μια εκστρατεία προβολής του έργου του και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει ξεπεράσει το ακρωτήρι της λιτότητας, κάτι που θα επιτρέψει τη σταδιακή ελάφρυνση των πολιτών από το φορολογικό βάρος.

Ο Κόστα από την πλευρά του προτείνει μια εναλλακτική στις πολιτικές λιτότητας, αλλά χωρίς να θέτει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας έναντι των πιστωτών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: