19.8.15

Αυτή ίσως γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας...

Η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, που κατά το νόμο θα αναλάβει υπηρεσιακή πρωθυπουργός εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μετά την συνταξιοδότηση του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου, έπειτα από...
σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου. Μέχρι τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η τοποθέτησή της συνέπεσε με την προετοιμασία για το δημοψήφισμα, καθώς το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων, τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κ.λπ.
Παράλληλα, η κυρία Θάνου είναι παράλληλα πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε η κυρία Θάνου τον Απρίλιο του 1975. Είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου...
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: