13.8.15

Ξυδάκης: Οι εκλογές θα οδηγήσουν σε σταθεροποίηση...


Οι διαφορές στο εσωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ θα λυθούν μόνο μετά το έκτακτο συνέδριο του κομματος...
«Mόνο οι εκλογές μπορούν να αποκρυσταλλώσουν μια πολιτική στάση και να δώσουν μια κυβέρνηση με πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, προσθέτοντας με νόημα, πως, «όσο πιο πολύ αποφασίζει ο κόσμος, τόσο πιο πολύ βαθαίνει η...
δημοκρατική συνείδηση και οδηγούμαστε σε μια σταθεροποίηση». 

  «Νομίζω ότι το πακέτο συμφωνίας και προαπαιτούμενων θα ψηφιστεί... Η κυβερνητική ισορροπία θα είναι αυτή που ήταν. Από εδώ και πέρα όμως αυτό είναι ένα πολιτικό γεγονός που αλλάζει τη δυναμική και μας βάζει σε άλλη τροχιά. Τα πράγματα είναι ανοιχτά. Έχουμε μια συμφωνία που σε εθνικό επίπεδο πλέον -και όχι κυβερνητικό-, πρέπει να ακολουθηθεί και το πολιτικό πεδίο είναι για ανακατατάξεις, στερεώσεις και για εκλογές βεβαίως...», είπε, μιλώντας στον «Αθήνα 984».

Ακόμη είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ένα σύνολο που περιέχει διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές φυγόκεντρες τάσεις πλέον. Αυτό μπορεί να τακτοποιηθεί μόνο μετά το έκτακτο συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έχει αποφασιστεί και ενδεχομένως και μετά τις εκλογές. Από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας έκανε την διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου και αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό για τη χώρα, νομίζω ότι με όποιο τρόπο έχει βρει από τον Ιανουάριο που έχει εκλεγεί, έχει την πρωτοβουλία κινήσεων -και τώρα είναι κυρίαρχος και στο εσωτερικό πεδίο, εφόσον η συμφωνία σφραγίζει με ασφάλεια μια ορισμένη περίοδο τη χώρα από την πίεση των δανειστών και από τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεωκοπίας- να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να επιδιώξει τον σχεδιασμό μιας ισχυρής πολιτικής κυβέρνησης για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα και κυρίως να μπει η χώρα σε φάση σταθεροποίησης και να αρθεί το κλίμα αβεβαιότητας.».


Για τα σενάρια εκλογών ο κ. Ξυδάκης δήλωσε: «Νομίζω ότι μόνο οι εκλογές μπορούν να αποκρυσταλλώσουν μια πολιτική στάση και να δώσουν μια κυβέρνηση με πολιτικά χαρακτηριστικά. Δεν εισηγούμαι τίποτα στον πρωθυπουργό. Νομίζω ότι αυτό είναι το λογικό. Υπάρχει μια τάση που είναι πάντα εναντίον των εκλογών και την αναδιατάσσονται οι συσχετισμοί μέσα στη Βουλή. Εκτιμώ ότι χρειάζονται ξεκάθαρες επιλογές. Έτσι κι αλλιώς δεν καταλαβαίνω γιατί να προσποιούμαστε ότι δεν είμαστε σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια εδώ και 5 - 6 χρόνια. Όσο πιο πολύ αποφασίζει ο κόσμος, τόσο πιο πολύ βαθαίνει η δημοκρατική συνείδηση και οδηγούμαστε σε μια σταθεροποίηση».

Δημοσιογράφος: Είναι πιθανό να συμβεί κάτι απρόβλεπτο σήμερα το βράδυ στη Βουλή; Ή να έχουμε, δηλαδή, μαζικές αποχωρήσεις από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή ένα μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει την συμφωνία;


Ερωτηθείς αν είναι πιθανός να συμβεί κάτι απρόβλεπτο το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε: «Είναι πιθανό. Νομίζω όμως ότι είναι σχεδόν απίθανο να μην ψηφιστεί η συμφωνία. Ας μαζευτούν 151 ψήφοι και βλέπουμε... Πολύς κόσμος εντός και εκτός Βουλής θέλει μια σταθεροποίηση. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ανώδυνα τα μέτρα. Σε ένα βαθμό είναι υφεσιακά και ζημιογόνα για τον ελληνικό λαό. Δυστυχώς όμως η χώρα είναι αλυσοδεμένη».

Ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ήταν να περάσει ένα καινούργιο μνημόνιο, αλλά η απαλλαγή από αυτή τη μνημονιακή λογική και μια συμφωνία με τους δανειστές με ευνοϊκότερους όρους. Στην προκειμένη περίπτωση παίρνει η κυβέρνηση ότι πιο ευνοϊκό μπορεί να δοθεί από τους δανειστές...».

Όσον αφορά για τη στάση που κρατάει η  Ζωή Κωνσταντοπούλου στις κρίσιμες αυτές στιγμές εξήγησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω την πρόεδρο της Βουλής, γιατί είμαι βουλευτής. Αυτή τη στιγμή είναι περιττό. Οι πολίτες βλέπουν, παρακολουθούν. Καλώς ή κακώς, πλέον, όλα μεταδίδονται τηλεοπτικά -κατά τη γνώμη μου- υπερβολικά, γιατί με κάποιο τρόπο η κοινοβουλευτική διαδικασία, ακόμα και αυτή που δεν καταλήγει σε αποφάσεις, μετατρέπεται σε ένα είδος ριάλιτι. Οι πολίτες είναι εξαιρετικά έμπειροι πια και ακόμα και με τους όρους του τηλεοπτικού ριάλιτι, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: