7.8.15

Χριστοδουλοπούλου: Στείρος λόγος από την αντιπολίτευση...

...που κινδυνεύει να γίνει ρατσιστικός...
«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φτιάξει ούτε μία δομή φιλοξενίας, μόνο στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μία θέλουν να τους πνίξουμε, μία δεν τους αρκεί ό,τι κάνουμε», είπε η αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στο «Κόκκινο».
 Η...
αν. υπουργός σημείωσε ότι είναι θέμα ημερών η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως, στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα.
H κυρια Χριστοδουλοπούλου αναγνώρισε ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Αθήνα θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί, αλλά και πάλι θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστεί, γιατί το κράτος δε διαθέτει τα αναγκαία μέσα και τα χρήματα. Σημείωσε δε ότι η κατασκήνωση στο Πεδίον του Άρεως είναι μια πρωτόγνωρη συνθήκη.

Συνολικά, το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το αντιμετωπίσει ένα υπουργείο μόνο του, απαιτείται συνέργεια όλων των υπουργείων και των υπηρεσιών του κράτους για τη διαχείρισή του.

«Υπάρχει καθυστέρηση γιατί και το κράτος ήταν προσανατολισμένο σε άλλα προβλήματα, που ιεραρχούσε πιο σοβαρά, όπως η διαπραγμάτευση, αλλά και γιατί ο συντονισμός άλλων υπηρεσιών, όπως η αστυνομία για την ταυτοποίηση των εισερχομένων, καθυστερούσε πολύ», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου. 

Για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στον Ελαιώνα

«Μετράμε μέρες», είπε χαρακτηριστικά η αν. υπουργός για τη μεταφορά των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα. Όπως τόνισε, έχουν εγκατασταθεί ολοκαίνουρια κοντέινερ, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εργασίες ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και αποχέτευσης συνολικά στο χώρο και τώρα γίνεται σε κάθε κατάλυμα ξεχωριστά.

Όπως ενημέρωση η Χριστοδουλοπούλου, έχει γίνει πρόβλεψη για τη στέγαση 800 προσφύγων, εκτιμώντας και ανάγκες που μπορεί να προκύψουν και μελλοντικά. 

Ο χώρος θα είναι περιφραγμένος, φυλασσόμενος εξωτερικά από αστυνομικές δυνάμεις, αλλά η είσοδος και έξοδος των προσφύγων θα είναι ελεύθερη. «Πρόκειται για χώρο φιλοξενίας και όχι για κέντρο κράτησης», τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία υπογράμμισε επίσης ότι οι πρόσφυγες έχουν εύκολη πρόσβαση από το χώρο σε όλα τα μέσα μεταφοράς. 

«Στείρος λόγος από την αντιπολίτευση που κινδυνεύει να γίνει ρατσιστικός»

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ να έχει ζητήσει μέχρι και την παραίτησή της λόγων ανικανότητας, όπως ανέφερε, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε:

«Αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση όπου μπορούν, είναι προεκλογική περίοδος και ανεβάζουν τόνους. Η ένδεια των επιχειρημάτων τους τους οδηγεί να προσωποποιούν όλο αυτό το σύνθετο πρόβλημα». 

Δεν προτείνουν τίποτα, παρακολουθούν το πρόβλημα ως ρεπόρτερ, είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις περιοδίες του κ. Θεοδωράκη σε Μυτιλήνη και Πεδίον του Άρεως. 

«Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε φτιάξει ούτε μία δομή φιλοξενείας, μόνο στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μία θέλουν να τους πνίξουμε, μία δεν τους αρκούν όσα κάνουμε», τόνισε η αναπ. υπουργός, καταλήγοντας: «Θέλουν να τρομάξουν την κοινωνία και να αποδώσουν στην κυβέρνηση ευθύνες που δεν έχει».

Για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι διαστρέβλωσε τη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δ. Αβραμόπουλο, για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει πρόβλημα, τη στιγμή που όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος έχει συγχαρεί την κυβέρνηση για την ταχύτητα των κινήσεών της σχετικά. 

«Όσοι αγνοούν τι σημαίνουν ευρωπαϊκά προγράμματα, νομίζουν οτι θα ανοίξουμε τη βρύση και θα τρέχουν χρήματα. Πρέπει να υποβάλλουμε προγράμματα, να τα εγκρίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και μετά θα έρθουν τα χρήματα», σημειώνοντας ότι η πρόταση που από τον Μάιο είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, εγκρίθηκε τελικά στις 6 Αυγούστου.

«Το εκπληκτικό κίνημα αλληλεγγύης υποκατέστησε τις ανεπάρκειες του κράτους»

Ένα μεγάλο ευχαριστώ απηύθυνε η κ. Χριστοδουλοπούλου προς τις ομάδες αλληλέγγυων, τις ΜΚΟ και τους μεμονωμένους πολίτες που συνδράμουν τους πρόσφυγες, τόσο στο Πεδίο του Άρεως όσο και στα νησιά.

«Χωρίς αυτούς, που από το περίσσευμά τους φροντίζουν για τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, η κατάσταση θα ήταν τραγική», τόνισε η αναπ. υπουργός, αναγνωρίζοντας πως «το εκπληκτικό κίνημα αλληλεγγύης υποκατέστησε τις ανεπάρκειες του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: