13.8.15

Διευκρινίσεις και βελτιώσεις για τη συμφωνία ζητάει ο Σόιμπλε...


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξαναχτυπά στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Με έγγραφό του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά διευκρινίσεις και προτείνει...
βελτιώσεις στο συμπεφωνημένο με τους θεσμούς τρίτο ελληνικό πρόγραμμα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

 
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά διευκρινίσεις και προτείνει στην ουσία βελτιώσεις στο συμφωνηθέν μνημόνιο. Τα ανοιχτά ερωτήματα που επισημαίνει το η ομάδα Σόιμπλε αφορούν τρία ζητήματα:

α) τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα (ζητούμενο μια δέσμευση του διεθνούς οργανισμού),
β) τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (να αποκλειστεί ενδεχόμενο κούρεμα, όπως ζητούν ΔΝΤ και Αθήνα)
γ) τις ιδιωτικοποιήσεις (αν τα 50 δισ. έσοδα είναι ρεαλιστικός στόχος και πώς θα οργανωθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων).

Το έγγραφο Σόιμπλε, ασκεί κριτική και σε κάποια άλλα σημεία. Όπως αναφέρει, στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου συμφωνήθηκε η δρομολόγηση της μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά στο μνημόνιο δεν αναφέρεται αντίστοιχη διορία. Στο έγγραφο επικρίνεται επίσης το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης θα γίνει σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής είχε αποφασιστεί η μεταρρύθμιση να γίνει υπό την εποπτεία της Κομισιόν.

Το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών απεστάλη χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τηλεδιάσκεψης των χωρών-μελών της ΕΕ σε τεχνοκρατικό επίπεδο που έγινε το βράδυ. Από την τηλεδιάσκεψη προκύπτει ότι ορισμένες κυβερνήσεις επιθυμούν να ξεκαθαρίσουν ακόμα ορισμένα σημεία, παρ´ όλα αυτά, όμως, υπάρχει η «γενικότερη πρόθεση» για επικύρωση της συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Ξεκάθαρα «πράσινο φως» έδωσε από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «Η κατάσταση των διαπραγματεύσεων είναι θετική» είπε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, σε αντίθεση με τις επιφυλάξεις που έχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η διάσταση μεταξύ Γκάμπριελ και Σόιμπλε σχολιάστηκε έντονα από τα γερμανικά ΜΜΕ, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να δηλώσει ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε από γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Βερολίνο απορρίπτει το νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι εσφαλμένη.

Παρά τη σκληρή στάση που τηρεί η γερμανική πλευρά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδείξει εν τέλει συμβιβαστική διάθεση, εκτιμά ωστόσο σε ανάλυση της η deutsche welle.

Δεν υπάρχουν σχόλια: