5.8.15

Διαγραφή ελληνικού χρέους...

ανάλογα με την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις...

Πρόταση να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Ελλάδα κατέθεσε ο αμερικανός καθηγητής Μπάρι Άιχενγκριν.

Σε...
σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο ίδιος τονίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους, ωστόσο η κυβέρνηση στην Αθήνα δυσκολεύεται για εσωπολιτικούς λόγους να εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και από την πλευρά της η Γερμανία θέλει πρώτα να προχωρήσει η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις και μετά να συζητήσει για μια διαγραφή.

Ο ίδιος προτείνει τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής με μέλη που θα οριστούν από τις δύο πλευρές, η οποία θα επιβλέπει εάν τηρούνται τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο της πρότασής του για αυτόματη διαγραφή χρέους μετά την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον αμερικανό καθηγητή, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερο συμφέρον να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, και από την άλλη πλευρά, η Γερμανία, ως σημαντικότερος πιστωτής θα εξασφαλιζόταν ότι οι Έλληνες δεν δίνουν απλά κενές υποσχέσεις, ενώ οι πιστωτές θα λάμβαναν πίσω τουλάχιστον ένα μέρος από τα δάνειά τους προς την Ελλάδα, καθώς εάν δεν αλλάξει τίποτε και το πρόγραμμα αποτύχει, ενδεχομένως θα χαθούν όλα τα χρήματα των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης.

Όπως τονίζει ο Μπάρι Άιχενγκριν, το ποσό του χρέους που θα ήταν προς διαγραφή, θα αυξανόταν αυτόματα με κάθε επιπλέον μεταρρύθμιση και αυτό θα ήταν ένα σημαντικό επιχείρημα για τις συζητήσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας, όπου διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων είναι ενάντια στις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως σημαντικό επιχείρημα ότι εάν αυτές οι κατηγορίες συναινέσουν στο πρόγραμμα, θα μειωθεί το δημόσιο χρέος και πιθανόν σύντομα η φορολογική επιβάρυνση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: