19.8.15

«Εμφύλιος» στην ολλανδική βουλή για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης...

Αντιμέτωπος με πιθανή πρόταση μομφής ο Ολλανδός πρωθυπουργός για την έγκριση του 3ου προγράμματος - «Ναρκομανή της Ευρώπης» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πολιτικός του αντίπαλος Γκέερτ Βίλντερς

«Πινόκιο ...
των Κάτω Χωρών» αποκάλεσε  τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ο ισχυρός πολιτικός του αντίπαλος Γκέερτ Βίλντερς, κατά τη διάρκεια της σημερινής επεισοδιακής συζήτησης του ολλανδικού Κοινοβουλίου για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.



Αφορμή για τον παραπάνω χαρακτηρισμό στάθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Ρούτε το 2012, ότι δεν θα επέτρεπε να δοθούν επιπλέον χρήματα για την Ελλάδα, τις οποίες και παρέβη «προδίδοντας τον κόσμο που τον ψήφισε» σύμφωνα με τον Βίλντερς, τον επικεφαλής του τρίτου κόμματος της ολλανδικής βουλής.

«Κάθε φορά που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιστεύουν τον 'ναρκομανή' της Ευρώπης, την Ελλάδα... οι Έλληνες παίρνουν τα χρήματά τους», είπε ο ακροδεξιός ευρωσκεπτικιστής κατά την ομιλία του στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η ομιλία του επικεφαλής των Ολλανδών Χριστιανοδημοκρατών,  Σιμπράντ βαν Χέρσμα Μπούμα, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα «δεν είναι καλό ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ολλανδία».

Και άλλοι όμως βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν εγγυήσεις από τον Μαρκ Ρούτε ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης.

Το κυβερνητικό συμβούλιο που συνθέτουν το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του Ρούτε και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Γιομπ Κόεν έχει ήδη εγκρίνει το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν χρειαζόταν την έγκριση του κοινοβουλίου της χώρας.

Η έγκριση δόθηκε επίσημα την περασμένη Παρασκευή και η Ολλανδία αναμένεται να προσφέρει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων που θα δοθούν συνολικά μέσω του τρίτου προγράμματος στην Ελλάδα.

Κατά την ομιλία του στη βουλή, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή του στηρίξει τελικά το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, παρά τα όσα έλεγε το 2012.

«Επί δύο χρόνια, η οικονομία ανέκαμπτε και έτσι, το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας δεν θεωρούταν αναγκαίο» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι το 2012 κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελισσόταν η ελληνική κρίση.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη καθώς είχα δεσμευτεί ότι δεν θα δίναμε πρόσθετα χρήματα στην Ελλάδα» κατέληξε ο Ρούτε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση του τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, οφείλεται εν πολλοίς στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του Ρούτε, που δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Παίρνοντας τον λόγο στο ολλανδικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι η Ολλανδία τάσσεται εναντίον ενός «κουρέματος» στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους και εξέφρασε την εκτίμηση πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ως το 2030.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στο 12% του ΑΕΠ οπότε, όπως τόνισε, έως το 2030 είναι βιώσιμο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, τονίζοντας πως δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα.

«Πρέπει να αποδεχθούμε ότι το Ταμείο δεν μπορούσε να λάβει απόφαση για την Ελλάδα έως τον Οκτώβριο, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ την συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Ταμείο σέβεται το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη του ευρώ αρνούνται ονομαστική ελάφρυνση του χρέους...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: