20.8.15

Ένα «κλίκ» για το δράμα των προσφύγων...


Ο φωτογραφικός φακός του Ντάνιελ Εττερ απαθανάτισε έναν πατέρα από τη Συρία, αγκαλιά με τη μικρή του κόρη τον γιο του και τη γυναίκα του, να ξεσπάει σε κλάματα μόλις...
πατάει το πόδι του στην Κω, αποτυπώνοντας το δράμα των προσφύγων και την αγωνία τους για μια καλύτερη ζωή μακριά από τις πατρίδες τους.


«Ποτέ δεν με άγγιξε τόσο μια κατάσταση», είπε ο φωτογράφος, σχολιάζοντας την εικόνα που αντίκρισε. Ο Σύρος πατέρας μιλώντας στον Ντάνιελ Εττερ του είπε πως «εκείνη τη στιγμή μου ήρθαν όλα στο μυαλό, η χαρά που τα καταφέραμε, η αγάπη για την οικογένειά μου, ο θρήνος για όσα συνέβησαν». Ο άνδρας της φωτογραφίας, μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους, έφυγαν από τη Συρία, όπου μαίνεται ο πόλεμος με τους τζιχαντιστές, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Όπως εξιστορεί ο ίδιος η βάρκα τους, στην οποία αν και χωρίσουν μόλις τρία άτομα επιβιβάστηκαν τελικά οκτώ, «άρχισε να αέρα και να μπάζει νερά». «Τρομάξαμε πως δεν θα φτάσουμε. Τελικά τα καταφέραμε», συνεχίζει να διηγείται στον φωτογράφο συγκινημένος. Όπως λέει ο Ντάνιελ Εττερ η οικογένεια μεταφέρθηκε σε μια σκηνή σε παραλία της Κω και αργότερα θα επιχειρούσαν να μπουν σε πλοίο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. «Δεν ξέρω τι απέγιναν», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: