12.8.15

Τώρα αρχίζουν τα... δύσκολα...

Αλέξης Τσίπρας
Στο πιο οριακό σημείο της επτάμηνης πορείας της βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η επιλογή της να διαπραγματευτεί ένα νέο Μνημόνιο, επιχειρώντας να αποκρούσει τον εκβιασμό της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, προκαλεί πολλαπλές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Αναταράξεις οι οποίες...
δεν περιορίζονται στο απονευρωμένο και ετεροβαρές πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά επηρεάζουν και την ίδια την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση κατάφερε ύστερα από επίπονες διαπραγματεύσεις να «κλείσει» τη συμφωνία οδηγώντας τη χώρα σε ένα αναγνωρισμένο από όλους επώδυνο πρόγραμμα. Η επιλογή της αυτή, που ισοδυναμεί με ένα ισχυρό «σοκ» σε ολόκληρη τη δομή του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, έχει δημιουργήσει αποσυσπειρωτικά φαινόμενα. Λογικό είναι. Ακόμα και το ίδιο το Μαξίμου δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του σε αυτήν τη συμφωνία.

Λέγεται ότι σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους αναδεικνύονται όλες οι παθογένειες των ομαδοποιήσεων που συναρθρώνουν το πολιτικό σύστημα. Πράγματι μια τέτοια περίοδο διανύουμε και ο κάθε «πρωταγωνιστής» επιχειρεί να στήσει μια πειστική αφήγηση για την «επόμενη μέρα», που θα φέρει αναμφίβολα, αργά ή γρήγορα, εκλογές. Δοκιμάζει ο καθείς και η καθεμιά τις αντοχές του, αλλά και τις αντοχές του άλλου.

Την ώρα, όμως, που επικρατεί τεταμένο κλίμα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, παρατηρούνται δύο «παράδοξα»: Η μεν αντιπολίτευση στέκεται ανίσχυρη να αξιοποιήσει τα «ρήγματα» που εμφανίζονται στους πολιτικούς της αντιπάλους. Η δε Ευρώπη, διχασμένη και αμήχανη, παρακολουθεί τις εξελίξεις και η κάθε «υπερδύναμη» τραβάει το σκοινί προσπαθώντας να αποκομίσει πρόσκαιρα οφέλη.

Μέχρι στιγμής οι κραταιές δυνάμεις συνεχίζουν να διαφεντεύουν την ήπειρο με εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Υπάρχει όμως κάποια πολιτική δύναμη στην Ευρώπη ικανή να παραγάγει ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο για την κοινωνική πλειοψηφία; Μέχρι να βρεθεί ένα τέτοιο σχέδιο πειστικό, ικανό να αποκρούσει εκβιασμούς, οι ήττες και η μιζέρια θα παραμένουν ανίκητες.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: