6.8.15

Τί ζητά ο Αλέξης Τσίπρας στο Σουέζ...

Μεταξύ Αθήνας και... Αιγύπτου μεταφέρεται σήμερα ο τελικός γύρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με τον πρωθυπουργό να ενεργοποιεί ξανά τους...
διαύλους της πολιτικής διαπραγμάτευσης αλλά και των πολιτικών μηνυμάτων.


Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στην Αίγυπτο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ, ωστόσο η ουσία κρύβεται στις ξεχωριστές, διμερείς συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος.

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είναι εκείνο που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία, μετά την ολοκλήρωση και του πρώτου βασικού γύρου των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο στην Αθήνα - ενός γύρου, που μέχρι στιγμής αφήνει ανοιχτές εκκρεμότητες δύσκολων απαιτήσεων των δανειστών.

Παρά τη σαφή βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου και το «θετικό κλίμα» που διαπιστώνει η διαπραγματευτική ομάδα στις διαβουλεύσεις της τελευταίας εβδομάδας, τίποτα δεν θεωρείται ακόμη κλεισμένο. Υπό το σκηνικό αυτό, και με ξεκάθαρο στόχο να μην μπουν στο τραπέζι νέο δάνειο-γέφυρα και νέα προαπαιτούμενα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει την επαναβεβαίωση της δέσμευσης Ολάντ υπέρ της πλήρους και άμεσης συμφωνίας - μια δέσμευση, που η ελληνική πλευρά θεωρεί άκρως σημαντική με δεδομένο και τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε ο γάλλος πρόεδρος στην απεμπλοκή της 12ης Ιουλίου.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν, άλλωστε, κι εκείνος που με την έναρξη των διαπραγματεύσεων στήριξε ανοιχτά την ελληνική θέση, διαμηνύοντας από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα ότι «χρειάζεται αμοιβαία τήρηση των δεσμεύσεων» για να προχωρήσει η συμφωνία των Βρυξελλών.

Την δική της σημασία σ' αυτή τη συγκυρία, αν και σε άλλο επίπεδο, έχει και η δεύτερη συνάντηση κορυφής που θα έχει ο πρωθυπουργός στο Σουέζ, αυτή με τον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η διμερής συνεργασία με τη Μόσχα δεν έχει εγκαταλειφθεί σε καμία περίπτωση από την κυβέρνηση, παρά τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η «συνθηκολόγηση» των Βρυξελλών. Κι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα επαναβεβαίωσης αυτής της συνεργασίας - ένα μήνυμα, που θα έχει αποδέκτες και τους, πάντα σε εγρήγορση, σκληρούς κύκλους των πιστωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τη θέση του υπέρ του σχεδίου για τον «ελληνικό αγωγό» αερίου και, συνολικά, υπέρ της αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων.

Ξεχωριστή συνάντηση θα έχει στο Σουέζ ο Αλέξης Τσίπρας και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ αλ Σισι, όπου αναμένεται η επαναβεβαίωση της υποστήριξης της Αθήνας στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Αιγύπτου.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: