7.8.15

Κως: Ετοιμάζουν επιχειρήσεις-σκούπα...

Πρόσφυγες σε πρόχειρους καταυλισμούς στην Κω
...για τους πρόσφυγες...
Ευρεία σύσκεψη φορέων για τη λήψη αποφάσεων που θα ανακουφίσουν το νησί της Κω από το πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων που καταφθάνουν καθημερινά, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Επαρχείο Κω, με πρωτοβουλία του...
περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

Ενδεικτικό της έντασης του προβλήματος, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο στη διαχείριση και αντιμετώπισή του, είναι το γεγονός ότι αυτήν την ώρα στην Κω εκτιμάται ότι βρίσκονται περί τα 5.500 άτομα.


Η σύσκεψη αποφασίστηκε από τον περιφερειάρχη, αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή, νόμου που δίνει την δυνατότητα στην Περιφέρεια να εκτελεί δαπάνες για την ανακούφιση του μεταναστευτικού.


Ο νόμος έλυσε πλέον τα χέρια της Περιφέρειας, ώστε να συνδράμει άμεσα στην προσπάθεια ανακούφισης κατά το δυνατόν των νησιών από το πρόβλημα, αφού η επίλυσή του είναι θέμα κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μετά από διεξοδική συζήτηση του προβλήματος, αποφασίστηκαν τα εξής:


1. Να ζητηθεί, η διαδικασία ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων να γίνεται στο εξής και εκτός της Κω, ώστε να υπάρχει άμεση αναχώρησή τους από το νησί. Για το ποσοστό που η ταυτοποίηση θα γίνεται στην Κω, να βρεθεί κτίριο εκτός του πολεοδομικού ιστού της πόλεως Κω.


2. Η Περιφέρεια δεσμεύεται να συνδράμει στην ανακατασκευή και διαμόρφωση του χώρου εκτός πόλεως Κω, όπου θα που διενεργείται η διαδικασία ταυτοποίησης, ο οποίος θα επιλεγεί από τις Αστυνομικές Αρχές και μόνο.


3. Λιμενικές και Αστυνομικές Αρχές, που με πενιχρά μέσα σηκώνουν το τεράστιο βάρος των μεταναστευτικών ροών, να δώσουν στην Περιφέρεια λίστα με τις ανάγκες και τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να τους παρασχεθεί η απαραίτητη στήριξη για να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους.


4. Να δρομολογηθεί επιχείρηση - σκούπα προκειμένου να απομακρυνθούν μετανάστες και πρόσφυγες από κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Κω, πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, ποδηλατόδρομους, παραλίες κ.λπ.


Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε:


«Είμαστε εδώ σήμερα για να συμβάλουμε στην ανακούφιση του νησιού από ένα πρόβλημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επιβάλλεται να το προσεγγίσουμε με ρεαλισμό και συνεργαστούμε χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ωστόσο, η αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου παραμένει, σε κάθε περίπτωση, ευθύνη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απουσία της συντεταγμένης Πολιτείας με συγκεκριμένο σχέδιο και προϋπολογισμό, εξαντλεί τις φυσικές, πολιτικές και οικονομικές αντοχές των νησιωτικών κοινωνιών. Στους εθελοντές και το φιλότιμο της αυτοδιοίκησης έχουν εναποτεθεί οι ελπίδες. Εμείς θα υπερβούμε ακόμη μια φορά τα όριά μας και θα συνδράμουμε οικονομικά στην κατεύθυνση της ανακούφισης των νησιών μας με πολύ συγκεκριμένα μέτρα, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί διέξοδο για την κεντρική διοίκηση και τα συναρμόδια Υπουργεία. Αναδεικνύεται πλέον η αδήριτη ανάγκη να αποτελέσουν και οι Περιφέρειες φορείς υποδοχής ευρωπαϊκών πόρων διαχείρισης του μεταναστευτικού, από αυτούς τους ευρωπαϊκούς πόρους που δυστυχώς λιμνάζουν στα αζήτητα των Βρυξελλών, όταν τα νησιά μας βουλιάζουν υπό το βάρος του προβλήματος».


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: