2.8.15

Αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ...

για την ομάδα Βαρουφάκη και το Grexit...

Ο στενός φίλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και συνάδελφός του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, που ανέλαβε ρόλο συντονιστή της μικρής αυτής ομάδας δηλώνει στην...
«Καθημερινή»:

Εγώ, ως καθηγητής πλήρους απασχόλησης, είχα χρόνο να ασχολούμαι με αυτά τα ζητήματα μόνο στις ελεύθερές μου ώρες, όπου τύχαινε να βρίσκομαι.

Οπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ρεπορτάζ του Politico Europe, τα μέλη της ομάδας επικοινωνούσαν με κρυπτογραφημένα email και, όταν συναντιούνταν διά ζώσης, φρόντιζαν να το κάνουν μακριά από κυβερνητικά κτίρια. «Εντοπίσαμε πολλά πιθανά προβλήματα» λέει ο κ. Γκάμπρεϊθ, σχετικά με τη διαχείριση της μετάβασης σε νέο νόμισμα και προσθέτει:

Το μεταβατικό ζήτημα που με απασχόλησε εμένα περισσότερο αφορούσε τους ηλικιωμένους. Οπως αναδεικνύεται από την εμπειρία των συνταξιούχων υπό το καθεστώς του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, οποιαδήποτε διατάραξη του συστήματος πληρωμών πλήττει δυσανάλογα αυτήν την κοινωνική ομάδα.

«Δεν επιφορτιστήκαμε με την αποστολή να κρίνουμε αν ένα σχέδιο εξόδου θα μπορούσε να “πετύχει”. Ούτε συμμετείχαμε ποτέ σε συζητήσεις πολιτικής για το αν πρέπει να επιχειρηθεί», υπογραμμίζει.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώς τις αρχές Μαΐου, όταν ολοκλήρωσε το έργο της, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τέξας, δεν υπήρξε επικοινωνία μεταξύ της ομάδας και του Αλέξη Τσίπρα.

«Τον πρωθυπουργό δεν τον είδα ξανά μετά τις πρώτες εβδομάδες της νέας κυβέρνησης» αναφέρει. Με το πέρας των εργασιών, «κάναμε μία περίληψη των συμπερασμάτων μας και την παρουσιάσαμε στον υπουργό Οικονομικών», λέει, δηλώνοντας άγνοια για το αν εκείνος στη συνέχεια παρουσίασε τα συμπεράσματα στον κ. Τσίπρα.

Οπως διευκρινίζει ο κ. Γκάλμπρεϊθ, το παράλληλο σύστημα πληρωμών «δεν έχει καμία σχέση με την έξοδο από το ευρώ. Θα ήταν απλά ένας αποτελεσματικός τρόπος να συμψηφισθούν τα χρέη μεταξύ του κράτους και όσων συναλλάσσονται με αυτό».

Σε άλλο σημείο, ο στενός συνεργάτης του τέως υπουργού Οικονομικών επισημαίνει πως ο κ. Βαρουφάκης δεν συμβουλεύτηκε την ομάδα πριν εισηγηθεί το ριζοσπαστικό τρίπτυχο προτάσεων στον πρωθυπουργό τις ώρες πριν αποφασιστεί η επιβολή των capital controls.

«Η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την επιλογή μεταξύ μιας σκληρής γραμμής και μιας στρατηγικής υποχωρήσεων, αμφότερες απολύτως εντός του ευρώ», εκτιμά για τις ημέρες εκείνες ο κ. Γκάλμπρεϊθ. «Δεν θεωρώ όμως ότι η πιο σκληρή γραμμή θα οδηγούσε την Ελλάδα αναπόφευκτα εκτός ευρώ», λέει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: